Gazdaság

Kiderült, hogy hány magyar tenné le az autót, ha 800 forint lenne egy liter benzin

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 14:16

A közvélemény-kutatás során azt vizsgálták, hogy hol a benzinár lélektani határa.

Sok autós teszi fel a kérdést magában, hogy milyen üzemanyagár mellett hagyna fel az autó használatával, vagy csökkentené azt jelentősen. Ez főleg azért égető kérdés, mert ha nem lenne érvényben a kormány által elrendelt benzinárstop, a benzin literenkénti ára Magyarországon nem a jelenlegi 480, hanem típustól függően 680-820 forint között is lehetne a holtankoljak.hu aktuális adatai szerint.

A G7 és a Reacty Digital közös közvélemény-kutatása ezt a kérdést tette fel 1000 embernek, akik nem, életkor, iskolai végzettség és régió szerint is reprezentatívak a 18-79 éves magyar lakosság körében. A válaszadók 60 százaléka jelentette ki, hogy autóhasználó, így a kérdésre adott válaszaikat csak náluk vették figyelembe.

Ezek alapján az autóhasználók 32 százaléka mondta azt, hogy már 600 forintos literenkénti benzinárnál is lényegében kiszállna az autóból, 700 forint felett pedig további 18 százalékuk döntene a leállás mellett.

Vagyis ha nem lenne a 480 forintos ármaximálás, akkor az autósok 50 százaléka tenné le a kocsit, azaz minden második sofőr. Ha pedig elérné a 800 forintos szintet a literenként ár,

akkor további 16 százalékuk tenné le az autót, vagyis a magyar autósok mintegy kétharmada hagyna fel a rendszeres vezetéssel.

A kutatás szerint azonban az autósok 24 százalékát még a 900 forint feletti ár sem tántorítaná el az autóhasználattól

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Gazdaság#benzinárstop#benzin#üzemanyag#autó#ma

Címlapról ajánljuk