Gazdaság

Több benzinkút is zárva maradhat hétfőtől

rtl.hurtl.hu

2022. május 29. 14:23

Egyes Shell kutakon csak a magyar rendszámú járműveket szolgálják ki.

A nagyobb üzemanyag kereskedő társaságoknak is gondot okoz, hogy hogyan ültessék át a gyakorlatba a kormány háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt benzinvásárlási megkülönböztetését, írta meg a Blikk. A lap információi szerint a Shell ellátási problémákra hivatkozva több magyarországi benzinkútját bezárta, a nyitva levő kutakon pedig nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat. 

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke a Blikknek elmondta: nem biztos, hogy minden kisebb kút végre tudta hajtani határidőre az átállítás feltételeit. Szerinte jó példa erre, hogy a MOL kútjain is 7 órába került a rendszer átkalibrálása, pedig a magyar nagyvállalat felkészülhetett a háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt új szabályozásra. Úgy tudják, hogy több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani,

a hatósági ársapka miatt amúgy is kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai a bírságok elkerülése miatt inkább ki sem fognak nyitni hétfőn reggel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autók kaphatják hatósági áron az üzemanyagot a benzinkutakon, a külföldi illetőségű járművek tulajdonosainak piaci árat kell fizetniük. Csütörtök este hatalmas sorok alakultak ki a kutaknál:


Nyitókép: Getty Images

 

#Gazdaság#benzinárstop#benzinkút#üzemanyag

Címlapról ajánljuk