gazdaság

Jövőre már Horvátországban is bevezetik eurót

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 17:42

Magyarország EU-s szomszédai közül már csak Románia ragaszkodik a nemzeti valutájához, de nekik is van egy kitűzött határidejük.

Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). A jogszabályt 117 igen szavazattal, 13 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg a nemzetgyűlés.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, ezt megelőzően pedig az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni.

Az árak kettős kijelzése 2023 végéig érvényben marad. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Zágráb 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).   Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak. 

Ezek között szerepelnek:

  • Az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga.
  • Az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.
  • A bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát.

Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

Magyarország EU-s szomszédai közül Szlovéniában, Ausztriában és Szlovákiában már euróval fizetnek, a horvátokon kívül még Romániában használják a nemzeti valutát. Romániában viszont kitűzték az euró bevezetésének, korábban már három alkalommal elhalasztott határidejét: jelenleg 2029-re tervezik megvalósítani az euróbevezetés feltételeit.

Nyitókép: Getty Images

#gazdaság#horvátország#euró

Címlapról ajánljuk