Gazdaság

Dízelbotrány: a Magyar Suzukinál is nyomoznak

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 6:24

A Fiattól vett dízelmotorokkal lehet probléma.

A Magyar Suzukinál is nyomoz a frankfurti ügyészség, miután a világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis csoport esetében felmerült, hogy trükközhetett a károsanyag-kibocsátást mérő szoftverekkel, és valós használat közben sokkal nagyobb a dízeljárműveik károsanyag-kibocsátása, mint amit a teszteredmények mutattak – írta a Világgazdaság nyomán az MTI.

A Napi.hu azt írta: a Suzuki úgy került képbe, hogy 2005-ben megállapodott a Fiattal dízelmotorok ázsiai gyártásáról, 2011-ben pedig a megállapodást kiterjesztette a Magyar Suzukira. A Magyar Suzuki Zrt. megerősítette, hogy vizsgálat folyik az általuk korábban gyártott dízeljárművekkel kapcsolatban.

A holland közúti hatóság már 2020 januárjában megállapította, hogy mások mellett a Suzuki is megsértette az EU károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályait, a dízel Vitarák a teszteléshez képest sokkal több káros anyagot, nitrogén-oxidot bocsátottak ki. Eddig a Volkswagen 2015-ben kirobbant dízelbotránya volt a legjelentősebb ilyen eset, ami több mint 40 milliárd dollárjába került a német autógyártónak.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#autó#suzuki#dízel#károsanyag-kibocsátás#nyomozás

Címlapról ajánljuk