Gazdaság

Ezeket a magyar árukat veszik leginkább az európai boltokban

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 13:37

A legnagyobb felvevőpiacnak az értéket tekintve Románia számít, míg a legváltozatosabb kínálat Szlovákiában volt – derül ki a Lidl összesítéséből.

A Lidl közreműködésével a hazai vállalatok és kkv-k tavaly rekordösszegben, összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket, ez 26,5 százalékkal több az előző évinél – közölte az élelmiszerlánc kedden.

A közlemény szerint a legkeresettebb magyar termékek 

  • a tejtermékek, 
  • a kekszek és rágcsálnivalók, 
  • olajok és margarinok, 
  • fagyasztott termékek, 
  • állateledelek, 
  • a különféle kenyerek, 
  • zöldségek és gyümölcsök, 
  • a friss húsok, 
  • valamint a borok voltak.  

A legnagyobb felvevőpiacnak az értéket tekintve Románia számít, míg a legváltozatosabb kínálat magyar termékekből Szlovákiában volt megtalálható; kiemelkedő volt továbbá a Németországba, Csehországba, Horvátországba, Lengyelországba és az Egyesült Királyságba irányuló export is – olvasható a közleményben.

A Lidl Magyarország 469 magyar beszállítóval dolgozik, több mint harmaduk termékei nemcsak itthon, hanem a külföldi áruházakban is megjelenik.

Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője a közlemény szerint azt mondta: 

2021-ben 170 beszállítójuk 726 terméke jutott el a külpiacokra, és 28 országban találkozhattak a vásárlók a magyar termékekkel.

A nyilvános cégadatok alapján a Lidl Magyarország Bt. a 2021 februárjában zárult üzleti évében több mint 668 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 1,6 milliárd forint származott exportból. A megelőző üzleti évben 552 milliárd forint volt az árbevétele, exportja megközelítette az 1,3 milliárd forintot. 

A legnagyobb európai diszkont élelmiszer-kereskedelmi vállalat magyarországi érdekeltsége az üzleti évben 28,4 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el, a megelőző év ezzel csaknem megegyező 28,6 milliárdos profitjánál.

A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már 191 áruházzal és négy logisztikai központtal van jelen az országban, több mint 8500 munkavállalót foglalkoztat.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#lidl#kiskereskedelem#áruházlánc#export

Címlapról ajánljuk