Gazdaság

Bige Lászlónak be kell fizetnie a 11 milliárdos kartellbírságot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 8. 8:55

A Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztáskérelmét, a Gazdasági Versenyhivatal pedig el is rendelte a Nitrogénművek csoportra kiszabott hatalmas bírság végrehajtását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztáskérelmét, áll a GVH péntek reggel kiadott közleményében.

A GVH közleménye szerint a Nitrogénművek csoportra tavaly októberben szabták ki a rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot, azzal az indoklással, hogy „más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon”. A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívüli érintettek be is fizetté vagy törlesztik a kirótt bírságot.

A Márki-Zay Pétert pénzzel is támogató Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést. A kormánnyal számos kérdésben vitában álló üzletember kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának – így a bírság befizetésének – felfüggesztését mindaddig, amíg az akár évekig tartó, teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul.

Előbb a Fővárosi Törvényszék, majd a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. A döntés jogerős, így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül a Nitrogénművek csoportnak haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét. A bírságon felül az eredeti (tavaly őszi) fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot is be kell fizetni, amely immár mintegy 300 millióra rúg, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

A Gazdasági Versenyhivatal a Kúria döntése alapján elrendelte a pótlékkal növelt bírság végrehajtását. A 11 milliárd 350 millió forintot az adóhatóság hajtja be Bige László cégcsoportján. Hogy ennek milyen közvetlen hatása lesz a cégcsoport működésére, nehéz megjósolni. A cégcsoport korábbi közlése szerint a bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, de a jelenlegi, rendkívül kockázatos energiapiaci helyzet miatt minden pénzügyi forrásra szüksége van a Nitrogénműveknek.

Nyitókép: A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. műtrágyagyára a Sárréten – Fotó: Jászai Csaba/MTVA bizományosi 

#Gazdaság#bige lászló#műtrágya#gazdasági versenyhivatal#bírság#kartellgyanú

Címlapról ajánljuk