Gazdaság

Elutasították Bige László kérelmét, de még nem kell kifizetnie a 11 milliárdos bírságot

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 8:14

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét.

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét – közölte a Mediaworks Hírcentrumával a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely kedden kapta kézhez a bíróság határozatát.

A szerdai Magyar Nemzet azt írta, hogy a döntés nem jogerős, a cégcsoport nyolc napon belül fellebbezéssel élhet ellene a Kúriánál. Az MTI tudósítása szerint amennyiben fellebbeznek, a Kúria döntéséig nem kell megfizetniük azt a 11 milliárd forintos bírságot, amelyet még októberben szabott ki a versenyhivatal kartellezés miatt.

A GVH még októberben rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt, ebből 11 milliárd Bige László cégcsoportját sújtotta. 

A hivatal négy éven át tartó vizsgálata ugyanis azt állapította meg, hogy a Nitrogénművek Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsér­tően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A kartellező cégek jelentős károkat okoztak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az importlehetőséget – áll a jelentésben.

Bige László a nyilatkozataiban tagadta a kartellezést, szerinte teljesen alaptalan a GVH 250 oldalas indoklása.

Már korábban jelezték, hogy biztosan megtámadják a döntést a bíróságon. Ez az eljárás évekig húzódhat, de nem jelenti azt, hogy a „műtrágyakirálynak” ne kellene fizetnie, a per ugyanis nem halasztó hatályú – fogalmaztak a lapban, hozzátéve: az egyetlen kibúvó az azonnali jogvédelem kimondása lenne, ezt azonban most elutasította első fokon a bíróság.

Nyitókép: A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. 1970-es évekből származó nagy kapacitású műtrágyagyára. Az 1931-ben alapított és ma is működő régi gyárteleppel együtt üzemelve ez a gyáróriás jelenleg Magyarország egyetlen ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyára – Fotó: Jászai Csaba/MTVA

#Gazdaság#nitrogénművek zrt#bige lászló#jogvédelem#ítélet#bíróság#fővárosi törvényszék

Címlapról ajánljuk