Gazdaság

Tömegesen járnak át tankolni a horvátok Magyarországra az olcsóbb benzin miatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 14. 6:42

Az árstopnak a szomszédban is örülnek, de a magyar kutakon nagyon fogy a benzin.

A horvát közszolgálati tévé (HRT) vasárnap este riportot közölt arról, hogy a horvátok még mindig Magyarországra járnak tankolni az olcsó üzemanyag miatt – írta az Index a HRT riportja alapján.

A magyar-horvát határ közelében élő horvát lakosok arról számoltak be, hogy a magyar határon fekvő Letenyére járnak át tankolni,

mivel a magyar város – a HRT megfogalmazása szerint – „valóságos Mekka” számukra.

Korábban egyébként már vásárolni is szívesen jártak át, mivel Horvátországban arányaiban drágább minden a boltokban, viszont a fizetések is magasabbak.

Én a határtól egy öt kilométerre lévő faluban élek. Itt három kunával (körülbelül 150 forinttal) olcsóbban tudok tankolni literenként, ami egy teljes tankolásnál 150 kunát jelent (5000 forint). Aztán megyünk vásárolni, és megveszünk mindent, amit lehet

– mondta az egyik horvát lakos.

A HRT arról is beszámolt, hogy szombaton az egyik magyarországi benzinkúton már ki is fogytak az üzemanyagból a benzinturizmus miatt. A horvát csatorna szerint azonban nemcsak Horvátországból, hanem még Ausztriából és Szlovéniából is átjárnak tankolni az emberek Magyarországra, ahol a kormány által bevezetett hatósági árak miatt (literenként 480 forint a benzin és a gázolaj is) lényegesen olcsóbb az üzemanyag, mint a piaci árakat alkalmazó szomszédos országokban.

Nyitókép: Határátkelő Letenyénél – Fotó: Varga György / MTI

#Gazdaság#árstop#benzin#horvátország#üzemanyag

Címlapról ajánljuk