Gazdaság

Keményen nekiment az Orbán-kormánynak a német agráróriás vezetője

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 10:28

Olcsó populizmusról és az Európai Unió megosztásáról beszélt Klaus Josef Lutz. „EU-tagként milliárdokat kapni, majd ilyen szoliraditáshiányosan viselkedni, ez mélyre mutat” – írta a magyar kormány új rendeletét értékelve.

A német Agrarheute szaklapnak nyilatkozott a müncheni központú BayWa Group vezetője, Klaus Josef Lutz. 

A cikk apropója, hogy Magyarország korlátozta egyes mezőgazdasági termékek kivitelét: május 15-ig minden, az ország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint ha a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával, e jogainak gyakorlási szándékáról pedig harminc napon belül nyilatkozik a bejelentő felé.

Lutz erősen bírálta a fenti döntést, szerinte ezzel az Orbán-kormány beavatkozott a szabadkereskedelembe, és így súlyosbította a világot fenyegető elosztási válságot és éhezést. 

Ha ez iskolát teremt, Vlagyimir Putyin tíz napon belül elérte, hogy az Európai Unió szakadni kezdjen 

 – mondta Lutz, aki Magyarországot a kisállamiságba (ezzel a szóval írják le a német területek politikai-gazdasági töredezettségét a Német-római Birodalom fennállása alatt) való visszaeséssel vádolta. Hozzátette: a gabonaárak már most is az egekben vannak, és az ehhez hasonló kereskedelmi korlátozások tovább növelhetik azokat. Hozzátette:

EU-tagként milliárdokat kapni, majd ilyen szoliraditáshiányosan viselkedni, ez mélyre mutat. Ez a közös uniós belső piac megsértése, és olcsó populizmus az április 3-i választások előtt

– fogalmazott Lutz. 

Hol fájhat az ukrán terménykiesés?

A lap felidézi, hogy az utóbbi néhány napon rendkívüli mértékben felment a mezőgazdasági termékek világpiaci ára. Ukrajnát Európa kenyeres kosaraként tartják számon, a háború miatt terményeik kiesnek a piacról. A fekete-tengeri régióból származó kenyérgabona fő vásárlói Észak-Afrika és az arab országok.

Míg az EU el tudja látni magát búzával, a kukorica vagy a géntechnológiával nem módosított szójabab tekintetében importfüggő. Az utóbbiak mostanáig Ukrajnából érkeztek, most azonban az orosz invázió megtörte az ellátási láncokat. Ráadásul Ukrajna 2022-es kukoricatermésének vetése is kérdéses. A magyar korlátozásokról éppen az elszálló árak miatt döntöttek, Nagy István szerint  

meg kell védenünk a magyar gazdákat és a magyar családokat a gazdasági, ellátási problémáktól.

A BayWa Groupot csaknem 100 éve alapították, alaptevékenysége a mezőgazdasághoz köti, de vannak építőipari és az energetikai érdekeltségei is. A BayWa több mint ötven országban van jelen leányvállalatain és holdingjain keresztül. A csoport bevételei alapján az egyik legnagyobb európai vállalat, papírjaival a frankfurti tőzsdén is kereskednek. A BayWa egy osztrák céhen keresztül magyar érdekeltséggel is rendelkezik, de a régióban Magyarország mellett Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Szerbiában is képviselteti magát.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Gazdaság#orbán viktor#orosz-ukrán háború#baywa group

Címlapról ajánljuk