Belföld

Orbán Viktor: Betonkemények vagyunk, de a NATO nem képes megvédeni minket

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 7:33

A miniszterelnök szerint évek óta Magyarország végzi Európa határvédelmét, és most is meg tudjuk oldani a menekültek kezelését. Az Ukrajnából menekülőknek azonban három hónap után dolgozniuk kell.

Stratégiai nyugalomra van szükség, ismételte meg korábbi háborús üzenetét Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Arról beszélt: még a kampánynál is fontosabb, hogy béke legyen Magyarországon. 

Úgy  fogalmazott, „elég erősek vagyunk ahhoz, hogy mi magunk, a szövetségeseinkkel együtt megvédjük magunkat. Betonkemények vagyunk.”

Orbán arról is beszélt: egy veszély van, hogy belesodródunk a „konfliktusba”, azaz az orosz-ukrán háborúba, és szerinte téved, aki úgy gondolja, hogy képes minket megvédeni a NATO. Szerinte a cselekvésben Brüsszelre sem lehet számítani.

Nem tudom önnek megmondani, mi a jóistent csinálnak ott,

fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte évek óta Magyarország végzi Európa határvédelmét, és most is meg tudjuk oltani a menekültek kezelését. „Szállást adunk, enni adunk, de aki marad, annak el kell foglalni a helyét a mi életünkben” mondta, arra utalva, hogy három hónapig jár minden Ukrajnából menekülőnek az ellátmány, utána viszont el kell menniük dolgozni, akár közmunkára. A foglalkoztatásukról a munkáltatókkal is egyeztetnek – mondta.

Orbán közös, V4-es menekültpolitikát szeretne. Az oroszok „biztonsági garanciáiról” szóló vitát pedig szerinte tárgyalásokkal kell rendezni, nem háborúval. A szankciókat szerinte a szomszédos országok is meg fogják érezni.

A német fegyverkezésről is beszélt. Nagy jelentőségűnek nevezte ezt, és azt mondta, hogy a magyar haderőt is fejleszteni kell. 

Az ellenzékről is beszélt Orbán. Szerinte feljelentéssel ér fel, hogy „a kárpátaljai magyarokat oroszbarátnak bélyegezték”. Ha fegyver kerül Magyarországon keresztül Kárpátaljára, akkor ott magyar provokációra lesz háború. Azt mondta, hogy a baloldal „háborúba sodró kijelentéseinek” ellent kell mondani.

Nyitókép: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

#Belföld#orbán viktor#interjú#kossuth rádió#orosz-ukrán háború#ukrajna#menekültek#ellenzék#nato

Címlapról ajánljuk