Gazdaság

Matolcsy György: Magyarország fejlettsége visszaesett, pedig megelőzhettük volna Portugáliát

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 19:28

Nem sikerült a kanyarban előzés a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint, a lengyelek pedig átugrottak rajtunk.

Magyarország eredményesen kezelte a válságot, sok területen jobban, mint egy sor EU tagállam, ugyanakkor nem sikerült a kanyarban előznie – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a magyarnemzet.hu oldalon.

Felidézte: az EU-27 csoportban gazdasági fejlettség tekintetében a 2019. évi 20. helyről 2021 végére az ország visszaesett a 21. helyre. Lengyelország pedig újra megelőzte az országot; az előzés a lengyel modell versenyképességi előnyeinek köszönhető.

A MNB elnöke szerint egy kicsivel jobb magyar teljesítménnyel a 2020-21-es válság idején Magyarország leelőzhette volna Portugáliát, ezzel nem csupán korábbi önmagunkat előztük volna a kanyarban, hanem egy előttünk lévő EU gazdaságot is.

Matolcsy György nem először kritizálta a magyar gazdaságpolitikát. Eközben a magyar kormány úgy döntött, 2023 közepéig megszüntetik az MNB alapítványait, amelyek a közpénzektől elkülönülten kezelték a nemzeti bank nyereségéből származó, összesen 266,4 milliárd forintos vagyont. Egy 2016-os kormánypárti törvénymódosítás után az alapítványi vagyont kivették a közpénzek köréből, így azok elköltését többé nem ellenőrizhette a sajtó és nem vonatkoztak rá a közpénzek elköltésének szabályait.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#mnb

Címlapról ajánljuk