Gazdaság

Megszűnnek a Matolcsy György által életre hívott MNB-alapítványok

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 18:47

A jegybankelnök korábban élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. 

2023 közepéig a magyar hatóságok megszüntetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványait – vette észre a Portfolio az Eurostat dokumentumában. Az Európai Unió statisztikai hivatala már 2016 óta vizsgálta a 2014-ben létrehozott, hat jegybanki alapítvány, az úgynevezett Pallas Athéné Alapítványok működését, amelyek tevékenységét 2020-ban egyetlen alapítvány, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) vette át.

A Matolcsy György vezette MNB összesen 266,4 milliárd forintos vagyont ruházott át az alapítványokra. Egy 2016-os kormánypárti törvénymódosítás után az alapítványi vagyont kivették a közpénzek köréből, így azok elköltését többé nem ellenőrízhette a sajtó és nem vonatkoztak rá a közpénzek elköltésének szabályait.

Elveszítette közpénz-jellegét

– fogalmazott sokat idézett mondatában az alapítvány vagyonáról Kósa Lajos fideszes képviselő. A jegybanki vagyon elköltését az évek során sokat bírálta az ellenzék.

Azonban az Európai Unió sem volt kibékülve a jegybanki alapítványokkal, mivel így az MNB vagyona kikerült az államháztartási körből. A Portfolio cikke szerint a vita elsősorban abból eredt, hogy az alapítványok alapításukkor vagyonukat zömmel állampapírba fektették, ezt a vagyonukat viszont az Európai Központi Bank felől érkező felszólítás hatására 2016 októberétől fokozatosan leépítettek. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a jegybankok nem finanszírozhatják közvetlenül a kormányokat állampapír-vásárlással.

Az állampapír-portfólió eladása ellenére azonban döntést született arról, hogy 2020 végére megszüntetik az MNB alapítványait, ez azonban a koronavírus-járványra hivatkozva elmaradt. Azt nem tudni, hogy az alapítványok megszüntetéséről szóló döntésben szerepet játszott-e, hogy az utóbbi időben Matolcsy György MNB-elnök rendszeresen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját.

Nyitókép: Matolcsy György – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#mnb#magyar nemzeti bank#jegybanki alapítványok

Címlapról ajánljuk