Gazdaság

Magyar cégek is kipróbálták a négynapos munkahetet, és mindenki jól járt

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 20:04

Jó tapasztalatokról számoltak be a Fókusznak azok a magyar vállalatok, amelyek bevezették a négynapos munkahetet vagy a munkaidő egyéb rugalmas változatait. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy a négynapos munkahét jó hatással van a munkavállalók egészségére.

Négynapos munkahetet vezettek be Belgiumban egy frissen elfogadott munkaügyi reformnak köszönhetően, ami arra is kitér, hogy a dolgozókat telefonon és emailben sem kereshetik a főnökeik a munkaidő lejárta után – derült ki a Fókusz szerdai riportjából.

Sokkal praktikusabb így ledolgoznunk a heti óraszámot. Mindig van egy szabadnapom, amit az ügyintézésre vagy a ház körüli munkákra szánhatok. A hétvége pedig tényleg pihenéssel telhet

– mondta Geert Wieme villanyszerelő. A belga szabályozás lehetővé teszi, hogy a munkavállalók rugalmasan dönthessenek a munkarendjükről: a jelenlegi 38 órás heti óraszám megmarad, de aki szeretné, négy nap alatt is ledolgozhatja.

Négynapos munkahét magyar cégeknél

Van például egy rövidáru-nagykereskedő cég Magyarországon, amelyik négynapos munkahetet vezetett be tavaly júniusban, és ugyanazzal a bérrel foglalkoztatja a munkavállalókat. 

Az interjúink azt mutatják, hogy az emberek szeretik a pörgősebb munkát azon a munkahelyen, tehát nem érzik magukat rosszabbul, ha egy kicsit pörgősebb a munka, mint amikor nagyobb üresjáratok vannak

– magyarázta a Fókusznak Antal Miklós ökológiai közgazdász, az MTA-ELTE Lendület Új Vízió kutatócsoport munkatársa.

A Balasys IT Zrt.-nél már évek óta rugalmas munkaidővel alkalmazzák a dolgozókat: 30 vagy 35 órás munkahétre, sőt napi 4 vagy 6 órás munkaidőre is szerződhetnek.

A munkavállalók jelentkeztek olyan igényekkel, hogy megváltoztak a munkakörülményeik, az élethelyzetük, és azt szerették volna, ha lekövetjük ezt. Tipikus eset, hogy valaki elvált, és az egyik héten nála van a gyermek, akkor szeretne vele lenni, a másik héten pedig ezt kompenzálja, tehát többet dolgozik. Vagy visszajött a szülési szabadságról, hatórás munkaviszonyban van, de nem szeretne bejárni mindennap, hanem inkább négy nap alatt ledolgozza, amit el kell látnia, és felszabadul egy napja

– mondta Cseledi Sándor vezérigazgató.

Izlandon tavaly próbálták ki a négynapos munkahetet, ami akkora sikert aratott, hogy azóta a munkavállalók 86 százaléka így dolgozik, sokak szerint az egészségügyi állapotuk is javult ennek köszönhetően. Új-Zélandon pedig arra jutottak, hogy a dolgozók akár 20 százalékkal is jobban teljesíthetnek így.

Nyitókép (illusztráció): Thierry Dosogne / Stone / Getty Images

#Gazdaság#négynapos munkahét#munkaidő#munkahelyek#munkavállalók#egészség#belgium

Címlapról ajánljuk