Gazdaság

Brüsszel bevezeti a négynapos munkahetet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 15. 16:50

A belgiumi munkavállalók hamarosan választhatnak, hogy a heti 38 óra munkát öt vagy négy nap alatt dolgozzák le. Cél a munka és a magánélet egyensúlyának javítása.

 

,Kedden új munkaerő-piaci reformokat jelentettek be Belgiumban, írja az Euronews. A legfontosabb intézkedés, a négynapos munkahét bevezetése.

Az új belga rendszerben a munkavállalók a jelenlegi ötnapos hetet négy napra sűríthetnék. Ez a gyakorlatban a 38 órás munkahét fenntartását jelenti, a hosszabb munkanapokat egy plusz szabadnappal kompenzálva. Tehát ez azt jelenti, hogy a munkavállalók választhatnak, a heti 38 óra munkát öt vagy négy nap alatt dolgozzák le

A munkáltató eleget kell tegyen a munkavállaló kérésének, ha elutasítja, azt alapos indokkal teheti csak

– közölte Pierre-Yves Dermagne belga munkaügyi miniszter.

A munkavállalóknak lehetőségük lesz arra is, hogy változó munkarendet kérjenek. Változik a műszakok minimális bejelentési ideje is, a vállalatoknak mostantól legalább hét nappal korábban meg kell adniuk a beosztást.

„Mindez azoknak kedvezne, akik több időt szeretnének gyermekeikkel tölteni” – mondta Dermagne miniszter, hozzátéve, hogy a javaslatok különösen hasznosak lennének az elvált vagy külön élő szülők számára, akik megosztják gyermekeik felügyeletét.

A munkavállalók hat hónapra kérhetik majd a heti négynapos munkavégzést. Ezt követően választhatnak, hogy folytatják vagy visszatérnek az ötnapos munkahétre, minden negatív következmény nélkül. A hat hónapos időszakot azért választották, hogy a munkavállaló ne kerüljön csapdahelyzetbe egy rossz döntéssel.

Nem kell a főnök üzeneteit olvasni munkaidő után

Az ország többpárti koalíciós kormánya által elfogadott reformcsomag a fentieken túl jogszabályba foglalja, hogy a munkavállalók a munkaidő után kikapcsolhatják a munkaeszközöket és figyelmen kívül hagyják a munkával kapcsolatos üzeneteket, anélkül, hogy megtorlástól kellene tartaniuk. Az új törvény minden olyan munkáltatóra vonatkozik majd, amelynek több mint 20 alkalmazottja van. A munkáltatóknak tárgyalásokat kell folytatniuk a szakszervezetekkel, hogy a kollektív szerződéseket az új szabályokhoz igazítsák.

„Két nehéz évet éltünk át. Ezzel a megállapodással egy innovatívabb, fenntarthatóbb és digitálisabb gazdaság irányjelzőjét állítjuk. A cél az, hogy az embereket és a vállalkozásokat erősebbé tudjuk tenni” – mondta Alexander de Croo belga miniszterelnök a reformcsomagot bejelentő sajtótájékoztatón.

Belgium új munkaügyi reformjai javíthatják a köz- és a magánszektorban dolgozók munka és magánélet közti egyensúlyát. A reformok törvénybe iktatása azonban még hónapokat vehet igénybe, a jogszabálytervezet ugyanis még parlamenti jóváhagyásra vár, mielőtt hatályba lépne.

Nyitókép: a belga szövetségi parlament épülete – Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

#Gazdaság#belgium#négynapos munkahét#munkavállalók

Címlapról ajánljuk