Gazdaság

Vendéglátósok segítése helyett turisztikai portálra osztották ki az unió 630 millióját

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 5:21

A járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmada ment el erre.

Az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét 2021-ben, a pénz az Európai Uniótól, pontosabban a koronavírus miatt létrehozott alapból érkezett. A 24.hu cikke szerint a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra, 

a cég csaknem 630 millió forintot kapott.

A vállalkozás ügyvezetője Lénárd Gábor, akiről a lap megjegyzi, hogy az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

Lénárd a 24.hu-nak írta,hogy a pénzt egy turisztikai online portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk. 

A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, amit erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz. Az alapítvány első támogatója, egyben kiemelt partnere a turisztikai ügynökség, vezetője Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt az MTÜ-nél, a kuratórium tagja Könnyid László pedig jelenleg is az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

1,7 milliárdos támogatásból 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a turisztikai ügynökség. A pénzből az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is kapott, de azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit utaltak a szervezetnek.

Nyitókép: Nagy Zoltán / MTVA / MTI

#Gazdaság#koronavírus#európai unió#uniós támogatás#vendéglátás#magyar turisztikai ügynökség

Címlapról ajánljuk