Gazdaság

A magyar lakosságnak van a második legkevesebb elkölthető pénze az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 12:37

A magyar háztartások egy főre jutó kiadása 6680 euró volt, ennél csak a bolgárok költöttek kevesebbet. 

Minden uniós tagállamban visszaesett a lakosság fogyasztása (átlagosan 8 százalékkal), de ez nem változtatott azon az évek óta fennálló tényen, hogy csak a bolgár háztartások fogyasztanak kevesebbet a magyaroknál – írta a hvg.hu.

A lap szerint a legnagyobb mértékben Máltán csökkent a fogyasztás, 22 százalékkal, de kevesebbet vásároltak a horvát, a spanyol és a görög háztartások is, 15 százalékkal. A lista élén Szlovákia és Dánia állnak 2 százalék körüli csökkenéssel, őket Litvánia és Lengyelország követi.

A magyar háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal zsugorodott, ami jobb mint az uniós átlag, de rosszabb, mint a szlovák, a lengyel vagy a román adat.

Volt olyan ország, ahol az alkoholos italokra jutó fogyasztási kiadások jelentősen nőttek (például Írországban és Spanyolországban), máshol jelentősen csökkentek (Horvátországban kiemelkedően). 

Magyarországon 3,7 százalékkal nőtt az alkoholos italok fogyasztási kiadása, ez egyáltalán nem kiugró adat.

A járvány miatt értelemszerűen csökkentek a vendéglátással és ruházkodással kapcsolatos kiadások és nőttek a telekommunikációs, lakberendezéssel kapcsolatos költések. 

A cikk szerint a háztartások fogyasztási kiadásainak összevetése a GDP-nél sokkal jobban mutatja, hogyan él a lakosság, a GDP-nek ugyanis vannak egyéb összetevői, amelyeknek kevés közük ahhoz, mennyit költenek magukra az emberek.

Márpedig a magyar háztartások egy főre jutó kiadása euróban számolva 6680 volt, ennél csak a bolgárok költöttek kevesebbet. 

A magyar háztartások akkor is csak utolsó előttiek a bolgárokat megelőzve, ha a kiadásokat vásárlóerő-paritáson számoljuk, 

amely kiküszöböli az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Wojtek Jargilo/MTI/PAP

#Gazdaság#fogyasztás#statisztika#eurostat#vásárlás#koronavírus

Címlapról ajánljuk