Gazdaság

MÁV-Volán-csoport: legalább 40 ezer forinttal emelik a fizetést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 17. 21:41

A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022-es bértárgyalást lezártnak tekintik, a béremelés minimum 40 000 forint lesz

 

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál hétfőn a csoport érdekegyeztető tanácsának ülésén, közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A csoport honlapján közzétett közlemény szerint a munkáltató és a MÁV–Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapodtak arról, hogy a 2022. évi alapbéremelés 10 százalék, de minimum 40 000 forint lesz. Ennek célja a minimálbér-emelés miatti bérfeszültségek csökkentése.

A Volánbusz Zrt. esetében – a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl – a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport.

A közlemény szerint a bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként csaknem 43 ezer munkavállaló részesül a 10 százalékot meghaladó bérfejlesztésben. Ez munkáltatóinak 12 milliárd forint többletkiadást jelent, amihez a szükséges forrásokat a járulékterhek csökkentéséből származó vállalati megtakarítások biztosítják.

A bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben. A kollektív szerződést kötő szakszervezetek megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak tavaly is teljesültek, és a mostani megállapodással a 2022. évi bértárgyalást lezártnak tekintik.

Nyitókép: Varga György/MTI

#Gazdaság#máv#volán#bértárgyalás#béremelés#szakszervezetek

Címlapról ajánljuk