Gazdaság

Újabb 755 milliárdos kiadáscsökkentést jelentett be a Pénzügyminisztérium

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 20:16

Állami beruházások átütemezésével terveznek ennyit spórolni jövőre, így a költségvetési hiány 5,9 százalékról 4,9 százalékra csökkenhet.

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást tervez a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja – közölte szerda este a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium szerint a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni.

A PM emlékeztet: a kormány már december elején úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel idén 350 milliárd forinttal növeli pénzügyi tartalékait. A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését – olvasható a közleményben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, december elején a Magyar Közlönyből derült ki, hogy 350 milliárd forint értékben beruházásokat halaszt el a kormány. 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az összesen már több mint 1100 milliárdos kiadáscsökkentési csomag milyen beruházásokat érint, erről nem szól a minisztérium közleménye. Az azonban világosan látszik, hogy a választási előtti nagy osztogatásnak valahol meg kell találni az ellentételezését: a családosok extra adóvisszatérítéstől a nyugdíjprémiumig és a februárban fizetendő 13. havi nyugdíjig nagyjából ekkora, jó 1000 milliárdos nagyságrendű a forrásigénye.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőt mond a Nagyvállalati Beruházási Támogatás programban három céggel megkötött szerződés aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2021. november 19-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Gazdaság#pénzügyminisztérium#megszorítás#hiány#költségvetés#beruházás#varga mihály

Címlapról ajánljuk