Gazdaság

Nincs vége a drágulásnak: a lakásépítő cégek 72 százaléka áremelésre készül

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 5:11

A lakásépítő cégek 72 százaléka készül áremelésre a következő három hónapban, az első három negyedévben 9,7 százalékkal nőttek éves alapon az építőipari termelői árak a KSH adatai szerint.

Az árakra ható nyomás az építőiparban egyre nő, a GKI Gazdaságkutató Zrt. építőipari üzleti kilátásokat tükröző felmérésének húszéves történetében még sosem lehetett találkozni ilyen magas intenzitású áremelési törekvésekkel – írja a Világgazdaság cikkében, amit az MTI szemlézett.

A GKI szerint négyhavi mélypontra jutott, miután szűk négy ponttal csökkent az ágazati bizalmi index, de még mindig sokkal kedvezőbb kilátásokat jelez, mint a járvány első, második és harmadik hulláma során.

Decemberben a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak, miként az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is.

A foglalkoztatási várakozások viszont kissé javultak az előző hónaphoz képest – állapította meg a kutatás.

 A munkaerőhiány lényegében az építőipari cégek 57 százalékát érinti. 

Különösen jelentős ez a probléma a lakásépítésben, az itt tevékenykedő cégek 76 százaléka szenved ettől. Az anyag- és kapacitáshiánnyal minden harmadik termelő kénytelen szembesülni, de e tényező említési gyakorisága kissé csökkent a nyári hónapokhoz képest. A vevők laza fizetési fegyelme minden negyedik vállalkozást érinti hátrányosan, és inkább a kis- és középvállalatok vezetőinek okoz fejtörést.

Nyitókép: Az épülő Grand Corvin 2 Budapesten 2021. június 23-án. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#építőipar#áremelés#gki#lakásépítés

Címlapról ajánljuk