Gazdaság

A Pénzügyminisztériumnak el kell számolnia Mészáros Lőrinc keményítőgyárának milliárdos támogatásával

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 7:58

A tárca nem adta ki időben a támogatási szerződést, majd költségtérítést kért az adatigénylés teljesítéséért.

Ki kell adnia a Pénzügyminisztériumnak azt a szerződést, amely alapján tavaly decemberben 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást nyújtott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó keményítőgyárnak – írja az Átlátszó.

A lap még tavasszal, az Európai Bizottság honlapján bukkant rá arra, hogy a tárca támogatást nyújtott a cégnek: ezt sem a minisztérium, sem a Viresol Kft. felületein nem közölték. Az Átlátszó áprilisban közérdekű adatigénylésben kérte a támogatási szerződést a Pénzügyminisztériumtól, ami a koronavírus-járványra hivatkozva kétszer is kitolta 45 napra a válaszadás határidejét, de ennek lejárta után sem küldött választ.

Miután a lap bírósághoz fordult, a Pénzügyminisztérium szeptember elején jelentkezett és közölte, hogy 22 ezer forint költségtérítést kér a támogatási szerződés kiadásával járó munkaerő-ráfordítás fejében. Az Átlátszó azonban inkább megvárta a bírósági eljárás végét.

Azt a Pénzügyminisztérium sem vitatta, hogy a támogatási szerződés közérdekű adat, a bíróság pedig megállapította, hogy a tárcának már jóval korábban közölnie kellett volna, hogy költségtérítést kér az adatigénylés teljesítéséért, nem hivatkozhat arra, hogy „a törvény nem fűz szankciót a költségtérítésre való felhívás késedelmes közléséhez”.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a minisztériumnak 15 napon belül ki kell adnia a dokumentumot, és 150 ezer forint perköltséget kell fizetnie, azonban még van lehetőség a fellebbezésre.

A visontai keményítőgyárat működtető céget 2015-ben alapította a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Kft., majd 2018-ban az előbbi cég részesedése az ugyancsak Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-hez és Talentis Group Zrt.-hez került – jegyezte meg az Átlátszó.

Nyitókép: Mészáros Lőrinc és Varga Mihály pénzügyminiszter a visontai keményítőgyár alapkőletételén – Fotó: MTI / Komka Péter

#Gazdaság#Belföld#mészáros lőrinc#viresol kft#pénzügyminisztérium#közérdekű adatigénylés

Címlapról ajánljuk