Fókusz

„Navalnij még úgy is kényelmetlen a rezsim számára, hogy már nem él” – eltemették az orosz ellenzéki vezetőt

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. március 1. 19:12

Gyászolók tömege, a hatalom részéről pedig extrém biztonsági intézkedések övezték Alekszej Navalnij temetését. A rendőrök és a különleges alakulatok már előző nap kivonultak a helyszínre, még a templom belsejét is bekamerázták. A hatalom láthatóan mindent elkövetett, hogy megakadályozza, hogy tömegek vegyenek részt az orosz ellenzéki politikus búcsúztatóján.

Alekszej Navalnij nevét skandálta a tömeg, amikor megérkezett az ellenzéki vezető holttestét szállító halottaskocsi az egyik moszkvai ortodox templomhoz. A gyászolók már órákkal a búcsúztatás előtt hosszú sorokban gyülekeztek.

Azért utaztam Moszkvába, Alekszej temetésére, hogy megadjam neki a végtisztességet. Fontos ez számomra és sok más ember számára is. Nem láttam más opciót, el kellett jönnöm ide

– mondta egy gyászoló.

A búcsúztatáson és a temetésen részt vett Navalnij édesanyja, a 69 éves Ludmilla Navalnaja, valamint több magas rangú diplomata, köztük az Egyesült Államok és Franciaország moszkvai nagykövetei is végső búcsút vettek az ellenzéki vezetőtől.

Az orosz főváros Maryino nevű kerületében a gyászolóknál talán csak egy csoport, a rendvédelmi szervek emberei képviseltették magukat nagyobb számban. A főút mentén tucatjával parkoltak a rendőrség kisbuszai és már órákkal az instentisztelet előtt járőröztek az egyenruhások.

Bekamerázott templom, leárnyékolt internet

Takácsy Dorka Oroszország-szakértő úgy véli, a rezsim számára Navalnij még úgy is kényelmetlen, hogy már nem él.

Valóban, egészen extrém erőfeszítéseket látunk a hatalom részéről. A rendőrök és a különleges alakulatok már tegnap kivonultak a helyszínre. A metrótól a templomig kordonokat raktak ki, még a templom belsejét is bekamerázták, illetve arról is vannak információink, hogy a környéken az internetet is árnyékolják

– mondta.

Navalnij csapata szerint a Kreml válogatott eszközökkel próbálta megakadályozni, hogy eltemessék Vlagyimir Putyin egyik legfőbb riválisát. Édesanyjának csak több, mint egy héttel a fia halála után adták ki a holttestét és állítólag megfenyegették, hogyha nem zártkörű temetést szerveznek, a börtönkolóniában helyezik végső nyugalomra egy tömegsírban. Azt sem engedélyezték, hogy egy ravatalozóban tartsanak megemlékezést, sőt egy nappal a temetés előtt egy halottaskocsi személyzete sem vállalta Navalnij holttestének szállítását. Ezekről a nehézségekről beszélt felesége, Navalnaja is néhány napja az Európai Parlamentben.

Azt hittem, hogy Alekszej meggyilkolása után 12 nappal lesz időm felkészülni erre a beszédre. Először azonban egy hetet töltöttünk azzal, hogy megszerezzük a holttestét és megszervezzük a temetést. Holnapután tartjuk, de nem vagyok benne biztos, hogy békés lesz vagy hogy a rendőrség nem tartóztatja le azokat, akik eljönnek, hogy elbúcsúzzanak a férjemtől

– mondta Julija Navalnaja.

Oroszország 16 városában még a mozik is játszották Vlagyimir Putyin szokásos éves elnöki beszédét.  Az orosz elnök ostobaságnak nevezte, hogy meg akarná támadni a Nyugatot,viszont áttételesen atomcsapással fenyegetett. Hogy ez jelent-e valós veszélyt a szakértő szerint, kiderül a videóból.

#Fókusz#Videó#Külföld#temetés#oroszország#navalnij#rtl#putyin#takácsy dorka

Címlapról ajánljuk