Fókusz

A végtelen havas táj látványát lassan elfelejthetjük?

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. február 27. 19:42

„Siralmas a kép jelen pillanatban Európában, hiszen a síterepek jelentős része leolvadt” – mondta a Fókusznak Oltványi Tamás turisztikai szakértő, a HighLife magazin producere. Szerinte főként az 1200 méter alatt fekvő téli üdülőhelyeken lehet komoly baj a közeljövőben, de a pályák egészen 1800 méteres magasságig veszélyben lehetnek. Ráadásul az élmény is más lesz.

Kovács Erik klímakutató arról beszélt, hogy a tél már így is megrövidült 3-4 héttel, de „ez a jövőben még intenzívebb rövidülést fog majd mutatni”. A nyarak pedig 2050 után leglább 1 hónappal lesznek hosszabbak. Így a szeptember végi időjárás ki fog tolódni egészen október végéig.

Kovács Erik szerint a felmelegedést megállítani vagy visszafordítani már lehetetlen; rövid és középtávon csak az jelenthet megoldást, ha alkalmazkodunk, és megtanulunk együtt élni a szélsőségekkel. Hosszú távon viszont muszáj csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és légköri koncentrációját: így elindulhat a lehűlés, legalábbis a 2200-as években.

#Fókusz#Videó#színes#Sport#síelés#tél#Időjárás##február#globális felmelegedés#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk