Fókusz

Soha ennyien nem álltak még rajthoz a Budapest-Bamako-ralin, megmutatjuk a legőrültebb járgányokat!

Kilyén TamásKilyén Tamás

2024. január 26. 18:57

A kaland 2024-ben is folytatódik. Pénteken délben elstartoltak a bontószökevények, amik Sierra Leonéig meg sem állnak. Van olyan sofőr, aki egészen Norvégiából utazott Magyarországra, hogy elinduljon a Budapest-Bamako-ralin. Idén 1100-an álltak a rajthoz, köztük többen is huszonöt-harminc éves ütött-kopott autókkal. Mert ezen a futamon nem a külcsín számít. Sokkal inkább a kalandvágy és egy kis őrültség, ami bőven akad a sofőrökben.

Egy Wartburgot még egy pap is megáldotta a rajtnál, a 40 éves kelet-német járgánynak talán szüksége is lesz az égiek segítségére, hogy célba érjen a Budapest-Bamako-ralin.

Az idén 1102 induló áll rajthoz a Budapest-Bamakón, ami hihetetlen nagy szám. Ez kétszer olyan sok, mint az idei Dakaron, ennyi még soha nem volt. 54 különböző országból vannak az indulók, 60 százaléka külföldi és nagyon sok érdekes arc van

– mesélte Szabó Gál András, alias Villám Géza, a verseny megálmodója.

Az egyik legextrémebb figura egy igazi norvég viking, aki már a verseny sajtótájékoztatóján bemutatkozott. A férfi hatalmas szakállát még a 2018-as Bamakóra kezdte el növeszteni és azóta nem vágta le.

Villám Géza 18 éve álmodta meg a flúgos futamnak is nevezett low-budget ralit. A legutóbbi, 2022-es versenyről dokumentumfilmet is készített. A Rozsdától a dicsőségig című dokumentumfilm most kizárólag az RTL+ felületén látható. 

Ez a rali tényleg azért született, hogy megmutassuk a világnak, nem kellenek 30 millió forintos autócsodák, nem kell iszonyú sok pénzt költeni. Igazából amire szükség van, az a kalandvágy és néhány egyszerű apróság, és meg lehet csinálni ezt a ralit, el lehet jutni Afrika szívébe 

– mondta Villám Géza

Az idei útvonal több mint 9000 kilométer hosszú, több nyugat-afrikai országon át vezet, a cél végül Sierra Leone fővárosában, Freetownban lesz.

A rajtot szenegáli dobosok nyitották meg, majd egymás után gurultak a pódiumra a legőrültebb járgányok és sofőrjeik. A legkülönlegesebb csapat egyenesen Afrikából jött a budapesti rajtra, hogy aztán innen haza utazzanak. Őket is megnézheti a videóban!

#Fókusz#Videó#rali#budapest-bamako#rajt#rtl#autó#villám géza

Címlapról ajánljuk