Fókusz

Ablakpucolás közben kiesett az ablakon, 17 métert zuhant Ildikó, 3 éve küzd a teljes felépülésért

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. november 16. 19:48

Ildikó 17 métert zuhant, ablakpucolás közben esett ki az ablakon. Már az is hihetetlen, hogy túlélte, ráadásul a felépülési esélyeiről szóló orvosi előrejelzésekre is alaposan rácáfolt. Most a Fókusznak elmesélte, mire emlékszik a balesetből, és megköszönte orvosainak, ápolóinak, hogy él. 3 évnyi küzdelem van a háta mögött.

Ildikó rehabilitációjának messze nincs vége. Mindennap tornázik, neuropszichológus foglalkozik vele. Amikor a Fókusz náluk járt, éppen halászlevet készített férjével. A hagymaszeletelés jó kis gyakorlat Ildikónak, a finom motorikája még nem tökéletes, még nem tudja összecsukni a kezét. De fejlődik: eleinte majdnem 1 órába telt hat krumplit meghámoznia, ma már 5 perc alatt megy. Hatalmas út ez, eleinte az is kérdéses volt, hogy egyáltalán felébred-e a kómából.

17 méter, a rendőrök megmérték, 17 méterről zuhantam le

– mesélte Ildikó a baleset. Nem emlékszik pontosan a történtekre, szerinte az agya szándékosan törölte a zuhanás emlékét. Párja, Zsolt úgy ment el aznap otthonról, hogy mondta neki, nehogy valami baja történjen a magasban, ablakpucolás közeben. Ő talált rá, mikor hazaért. Ildikó magánál volt, megszorította Zsolt kezét, fajdalmában ordított, majd nem reagált semmire.

Ablakpucolás közben kiesett az ablakon, 17 métert zuhant Ildikó, 3 éve küzd a teljes felépülésért
Hlavati Zsolt, Ildikó párja

Még most is felkavarja Zsoltot, ahogy visszagondol a 3 évvel ezelőtti napra. Bár külsérelmi nyom, még csak horzsolás sem volt a betonon fekvő Ildikón, intubálták és mentőhelikopterrel szállították Bajáról Szegedre.

Azt mondta az orvos, hogy nem fog tudni kommunikálni és lebénul a jobb, mert ez a két központ teljesen meghalt. Három és fél centi mély az agysérülés, az agykérget is érinti

– emlékszik vissza Zsolt. 

Ildikót 3 napig látogathatta a családja, amikor beütött a Covid és teljes zárlat alá került a kórház. 6 hónapon keresztül személyesen nem is találkozhattak. 6 hétig volt kómában, közben stroke-ot is kapott, nem lehetett tudni milyen állapotban lesz, amikor felébred. Bár a stroke miatt még most is lassan beszél, az állapota nagyon sokat javult. Botot már csak az utcán használ és egyedül is tud közlekedni. A Fókuszon keresztül orvosainak is üzent:

Ez az egy életem van, amit majdnem elveszítettem. Köszönöm önöknek, hogy élek. 
 

Hogy a baleset miként változtatta meg Ildikó és Zsolt életét, mit tanultak a másikról és mi segített Ildikónak az igazán nehéz pillanatokban, az kiderül a videóból.

#Fókusz#Videó#Belföld#kizuhant#ablakpucolás#túlélte#stroke#ma

Címlapról ajánljuk