Fókusz

Ilyen diáknak ismerte egykori iskolájának igazgatója a Nobel-díjas Krausz Ferencet

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. október 3. 19:34

Újabb magyar Nobel-díjasunk van. Krausz Ferenc és kutatótársai kapták idén a fizikai Nobel-díjat. A kutatókat azért díjazták, mert új módszereket dolgoztak ki az atomok és molekulák belsejében található elektronok mozgásának feltárásához. Ennek többek között az orvostudományban lehet gyakorlati jelentősége, korai szakaszban diagnosztizálhatnak súlyos betegségeket, például a rákot vagy az Alzheimer-kórt.

Krausz Ferenc Móron született, fizikusként és villamosmérnökként diplomázott az ELTE-n és a Budapesti Műszaki Egyetemen. Doktori fokozatát Bécsben szerezte a ’90-es évek elején. húsz éve Németországban él, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Krausz Ferenc egykor a móri Radnóti Miklós Általános Iskola diákja volt. Arcképe és egy tőle származó idézet már régebben helyett kapott a folyosón. Azok között van, akikre nagyon büszkék az intézményben. Kajos Péterné, az iskola igazgatója, gyermekkorától kezdve személyesen ismeri a kutatót. Hogy milyen diáknak ismerte az igazgató Krausz Ferencet, kiderült a videóból.

#Fókusz#Videó#Tudomány-Tech#krausz ferenc#nobel-díj#fizikus

Címlapról ajánljuk