Fókusz

Különleges ünnepi tortával készülnek idén a főváros 150. születésnapjára

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. szeptember 6. 19:23

Az édességek alapanyagai a múltat, míg megjelenésük a jelent képviselik, és olyan sütemények készültek, melyek bármelyik korszakban megállnák a helyüket. De milyen egy kerek évforduló ünnepi tortája? A Fókusz stábja ennek is utánajárt.

A tortaverseny felhívása szerint, a három korábban különálló városrész – Pest, Buda és Óbuda – legnépszerűbb cukrászati termékeiből kellett felhasználni egyet-egyet a versenyzőknek az egyedi torta megalkotásához. Így azt is megtudhattuk, hogy 150 évvel ezelőtt Pesten a pisztácia és az ananász is népszerű volt, míg Budán inkább a gyümölcsösebb szőlős, barackos finomságokat fogyasztották. 

Izgalmas ízkombinációk és krémes élvezetek

A Budapest Tortája címre nem csak fővárosi cukrászdák nevezhettek, és a különleges gyümölcsök mellett az ítészek örömmel fogadták a virágos ízekből álló desszerteket, így voltak, akik rózsa, ibolya vagy ánizs felhasználásával sütöttek. 

Különleges ünnepi tortával készülnek idén a főváros 150. születésnapjára
Ízek és krémek


Persze idén sem volt könnyű dolga a tortakóstoló zsűrinek, hiszen egymás után 20 különböző édességet kellett értékelniük. Persze, édes teher ez a tortarajongók számára és nemes feladat is, hiszen a legjobb sütemény a „Budapest tortája” címet nyerheti el.

A zsűriben több gasztronómiai szakember és elismert cukrász mellett ott volt Dobos Evelin is, aki a Konyhafőnökben már bebizonyította, hogy nemcsak a kóstolásban, hanem a tűzhely mellett is profi. 

Kifejezetten édesszájú vagyok, a kedvenceim a pisztácia, a mák és a sóskaramell

– vallotta be a Fókusznak. 

Végül öt alkotás jutott a legjobbak közé. A szakmai zsűri később ebből választja ki majd a győztest, ami büszkén viselheti a legjobb budapesti torta címét. Budapest 150. születésnapi bulijának tehát már biztosan lesz egy édes meglepetése és hamarosan az édesszájúak egy új kedvence kerülhet a magyar cukrászdákba – de hogy festettek a döntőbe jutott sütemények, és mi alapján döntött, vagy hogyan fogadták a zsűrik a különlegesebbnél különlegesebb alkotásokat? És mikor lehet majd megkóstolni őket? Kiderül a fenti videóra kattintva. 

#Fókusz#Videó#Belföld#születésnap#torta#főváros#budapest#verseny#budapest tortája#budapest150

Címlapról ajánljuk