Fókusz

„Sokkal rosszabbul is járhattunk volna” – Rusvai Miklós szerint a 6 millió halottat maga után hagyó covid jóindulatú vírus volt

Czakó JózsefCzakó József

2023. augusztus 22. 20:23

Megérkezett Magyarországra Eris, a koronavírus új variánsa, a tünetei erős fejfájás, borzasztó torokfájás, sok betegnek még a hangja is elmegy. Rusvai Miklós nem remélte, hogy két év alatt náthává szelídül a kezdetben még embereket gyilkoló vírus. A szakember azonban biztos benne, nem a covid volt az utolsó járvány a Földön.

Valahol a világban mindig felfutóban van egy-egy járványhullám, van úgy, hogy Európában, máskor más földrészen. Az utóbbi négy hétben folyamatosan emelkedik Magyarországon a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, de ez nem jelenti azt, hogy nagy veszély lenne, mondja Rusvai Miklós.

Megint úgy tűnik, hogy zajlik egy nyári covid, tehát egy megfázáshullám, és valóban az ismerősök között is többen vannak, akik átestek, vagy éppen benne vannak egy ilyen légzőszervi betegségben 

– véli a virológus.

Jó hír ugyanakkor, hogy ha valaki amiatt aggódik, hogy covidos-e vagy sem, használhatja a már eddig megismert teszteket. Ezek az új variánsokat is kimutatják, most éppen az Erist. Nagy valószínűséggel Magyarországon is ez a mutáns van jelen.

Torokfájás, köhögés, láz – megérkezett Eris

Rusvai Miklós szerint a korábbi változatnál valamivel fertőzőképesebb változat okozza ezeket a légzőszervi betegségeket, de a tünetek nem változtak, ez továbbra is egy nyári nátha. 

Torokfájás, tüsszögés, köhögés, fáradtságérzet, 2-3 nap alatt az emberek túlnyomó többsége túl van rajta.

A háziorvos augusztus elején tapasztalt egy jelentős emelkedést felsőlégúti, hurutos megbetegedésekben. Napi 5-6 beteg jelentkezik ilyen panaszokkal, akikről nem tudják, hogy koronavírusosak-e hiszen az emberek leszoktak a tesztelésről.

A következő tüneteknél azonban érdemes gyanakodni:

Iszonyúan erős torokfájás, úgy számolnak be, hogy ennyire még az életükben nem fájt a torkuk, mintha tűvel szurkálnák.

„Esetleg elmegy a hangjuk, rekedtek lesznek. A szaglás elvesztlse sokkal kevesebb betegnél jelentkezik, mint amennyit várnánk, láz, hőemelkedés, izomfájdalmak, fülzúgás, szédülés, ez mind-mind lehet a jele annak, hogy valaki koronavírusos” – sorolta a tüneteket Mangó Gabriella háziorvos.

A magyar koronavírus tájékoztató oldal már nem működik, helyette a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján találunk híreket. Eszerint a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja több városban, Békéscsabán, Pécsett, Salgótarjánban, Székesfehérváron vagy Szekszárdon is emelkedést mutat.

Rusvai Miklós virológus emlékeztetett: most a déli féltekén van több eset, hiszen ott most van tél:  Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, de ott sem súlyosak az esetek. 

Az influenza jelenleg komolyabb megbetegedésnek számít, mint a covid, mert jobban megterheli a szervezetünket és az egészségügyet is, véli a virológus. A járvány a mostanihoz hasonló alacsony szinten idén február-márciusban volt legutóbb.

A koronavírus nagyjából fél évig tartó immunitást idéz elő, ezt azt jelenti, hogy mostanra annak is lecsengett az immunitása, aki átesett tél végén a betegségen 

– mondta Rusvai Miklós.

A víruskutató szerint ehhez hozzá kell szoknunk, a koronavírus már mindig velünk marad. A nagyjából egy tucatnyi légzőszervi fertőzés mellé csatlakozott most ez a kórokozó, és ha valaki megbetegszik, már nem fogják számon tartani, hogy éppen melyik vírust kapta el.

A covid csak a kezdet volt

„Nagy szerencsénk volt, hogy ez egy jóindulatú járvány volt, annak ellenére, hogy 6 millió halottat hagyott maga után. Sokkal rosszabbul jártunk volna, ha ez egy magzatkárosító vírus lett volna, vagy egy gyerekbetegség, ami adott esetben a jövő generációját tette volna tönkre, esetleg egy agyvelőgyulladás, ami mentálisan károsodott embereknek a tízezreit hagyja maga után” – véli a virológus.

Rusvai Miklós biztos abban, hogy lesznek még nagy járványok, hiszen az emberiség elmúlt évezredei is tele voltak járványokkal. De a koronavírus járvány, ahogy megismertük és rettegtünk tőle, már a múlté. Ily módon annak sincs már nagy jelentősége, hogy laborszökevényről vagy természetes úton létrejött vírusról van-e szó.

Amire én nagyon nem számítottam, hogy két év alatt megszelídül a vírus. Az a folyamat, hogy egy potenciálisan súlyos betegséget okozó vírus, amelyik lélegeztetőgépre küldte és gyilkolta az embereket, két év alatt egy náthavírussá szelídül, ezt nem reméltem. Örüljünk neki, hogy így történt 

– mondta a virológus.

A világjárvány jött, pusztított és 6 millió áldozattal be is fejeződött. A virológus biztos benne, hogy a Föld minden egyes lakója megfertőződött a covid során. Remélhetőleg sokat tanult belőle az emberiség összefogás, járványkezelés és vakcinagyártás terén.

#Fókusz#Videó#covid#koronavírus#rtl#rusvai miklós#eris#új variáns#betegség

Címlapról ajánljuk