Fókusz

Legelésző tevék és növényekkel borított Astoria – így nézett ki a mai Budapest 500 évvel ezelőtt

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. május 27. 20:21

Egy néhány perces animációs film bemutatja Pestet a török hódoltság idején. Az Astoriát akkor még épületek helyett növények borították, de volt olyan budapesti tér, ahol évszázadokkal ezelőtt még tevék pihenhettek. Az nem kérdés, milyen a Váci utca ma, de vajon milyen volt 500 évvel ezelőtt?

Egy animációs kisfilm segítségével most bárki felfedezheti, hogyan éltek a mai Budapesten évszázadokkal ezelőtt, milyenek voltak a hétköznapjaik, mivel foglalkoztak, vagy éppen hogyan étkeztek. Elgondolkodhatunk azon is, vajon mi, XXI. századi emberek, tudnánk-e ilyen környezetben életben maradni egyáltalán.

Így nézett ki Budapest 500 évvel ezelőtt, a Török hódoltság idején
Akkor még nem volt annyi épület, mint most.


„Az ember nem változik, nincs új a nap alatt. Ami régen megtörtént, az most is meg fog történni, csak az emberek, a helyszínek és a technika változik – mondta a Fókusznak P. Kis Viktor, a Történelmi Animációs Egyesület technikai vezetője. Szerinte maga az ember ugyanúgy viselkedett 2000 évvel ezelőtt, mint most.

Félt, szeretett, éhes volt, ugyanúgy vágyott interakciókra más emberekkel

– sorolta.

Baltavári Tamás és P. Kis Viktor történészek a videómegosztók megjelenésének hajnalán, a 2000-es évek végén vágott bele a kisfilmek készítésébe. Persze a csapatuknak több tagja is van, nem ők az egyetlenek, akik az animációkon dolgoznak. Az általuk készített filmek ismeretterjesztő jellegűek. Egy-egy film elkészítéséhez az alkotók felhasználnak történelmi kutatások eredményei mellett, különféle szakanyagokat, szakirodalmat és monográfiákat is.

Legendás csaták

Több jelentős ütközetet dolgozott fel a csapat. Többek közt a mogyoródi, a muhi, a pozsonyi, a szigetvári és a nándorfehérvári csatát is. Látva az elkészült animációkat, több kérdés is felmerülhet: például a csaták forgatagában, a zajban és a porfelhőben, hogyan kerülték el a harcoló felek, hogy véletlenül se saját bajtársukat mészárolják le?

Így nézett ki Budapest 500 évvel ezelőtt, a Török hódoltság idején
Így álmodták meg animációként a nándorfehérvári diadalt.

Az animációk által a nézők is belekerülnek a csaták sűrűjébe. El lehet képzelni, hogy milyen állóképesség és erő kellett ahhoz, hogy harcolni tudjanak a katonák úgy, hogy életüket is védik közben.

Persze nem csak csatákat elevenítenek meg. Tamásék több filmje is bemutatja a letűnt idők hétköznapjait. Megelevenedik például a Rácfürdő a török megszállás idején. Pest és Buda nagyon sokszínű volt akkoriban: délszlávok, bosnyákok, szerbek, örmények, zsidók, törökök és magyarok éltek a városban. A törökök pedig gyorsan berendezkedtek, dzsámikat, fürdőket építettek. Sokolu Mustafa volt a legnagyobb építtető a mai Budapesten, nevéhez köthetőek a legszebb török alkotások.

Így nézett ki Budapest 500 évvel ezelőtt, a Török hódoltság idején
Ilyen lehetett a tér, több száz évvel ezelőtt.
Így nézett ki Budapest 500 évvel ezelőtt, a Török hódoltság idején
Ma már kicsit sűrűbben állnak az épületek Budán.

A csapat több történelmi korszak életét is megelevenítette. Érdekes bepillantani az eddig csak festményekről vagy leírásokból ismert a világokba. Megnézni, mit viseltek elődeink, milyen szokásaik voltak. Mindezt egy olyan helyen és korban, amiről ma már csak a könyvek beszélnek, vagy megmaradt romok árulkodnak.

#Fókusz#Videó#budapest#török hódoltság#animáció#képek#történelem#Tudomány-Tech

Címlapról ajánljuk