Fókusz

Megdöbbentő részletek az első magyarországi vesetranszplantációról: csak 79 nap jutott Istvánnak

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2023. január 12. 19:23

Ki tudja, mi minden alakulhatott volna másként, ha hatvan évvel ezelőtt a Magyarországon elvégzett első sikeres veseátültetés után a szakmai irigység és a politika nem tesz tönkre mindent. Szegeden dr. Német András két testvéren végezte el a műtétet. A donor, az öcs, Laci ma is él és mesél a történtekről, bátyja, István pedig talán még ma is élhetne, de csak 79 nap adatott neki a szükséges gyógyszer hiányában.

István mindössze 26 éves volt, amikor a veséje felmondta a szolgálatot. Életét csak egy új vese menthette meg. 1962 volt, Magyarországon addig még nem végeztek veseátültetést, ez világviszonylatban is újdonságnak számított. Dolgozott azonban Szegeden egy orvos, Németh András, aki fél évig Londonban volt gyakorlaton, ahol már asszisztált ilyen műtétnél. Ebben az időben a hosszú távú túlélésről még senkinek nem volt tapasztalata. Nagy bátorság volt Németh András részéről, hogy vállalta a műtétet.

Istvánnak 7 testvére volt, közülük a vizsgálatok után a 21 éves Lacira esett a választás, hogy az egyik veséjét odaadja bátyjának. 1962. december 21-én végezték el a beavatkozást. A műtét ugyan sikerült, de az orvosszakma kritikus volt. Az átültetést ellenzők szerint megcsonkítottak egy egészséges embert.

Egy ponton a politika is belépett. A szegedi műtétet a budapesti klinika urológus professzora ellenezte. Németh Andrást meghurcolták, elővették ’56-os szerepét, amikor ő amatőr filmesként lefényképezte, hogyan verik le a vörös csillagot a szegedi épületekről.

Németh Andrásnak meg kellett húznia magát, és ez nem jött jókor, ugyanis figyelnie kellett arra, hogy István szervezete ne lökje ki az idegen szervet. Magyarországon akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő gyógyszer. Egy angol professzor ugyan elküldte a gyógyszert, ami kalandos úton meg is érkezett, de István már nem kaphatta meg. A gyógyszer ugyanis nem volt még itthon törzskönyvezve, ezért ha Németh doktor beadja, kuruzslásért felelősségre vonták volna.

79 nap – mindössze ennyit kapott ajándékba Szántó István, öccse veséje által. A gyógyszer megmenthette volna, de anélkül szervezete kilökte a számára idegen szervet. Bár a nemzetközi sajtó azonnal beszámolt az első magyarországi veseátültetésről, a magyar lapok csak egy évvel később írtak róla.

Németh doktor műtétje végül áttörést hozott, igaz, hogy csak egy évtizeddel később, mert akkor kezdődhetett el Magyarországon a hivatalos veseátültetés program, ami azóta is tart.

Azóta több ezer vesetranszplantáció történt Magyarországon. Dr. Németh András megkésve, már nyugdíjas korúként kapta meg a címzetes egyetemi tanári címet, a megbecsülést az utókortól. A Szántó családot megviselte István halála. A testvér, László, így nyilatkozott:

Úgy gondolom, hogy halála is értelmet nyert abban, hogy megnyitott egy olyan utat, hogy az ilyen vesebetegségben szenvedő embereket már meg lehet menteni.

#Fókusz#Videó#Belföld#egészségügy#első#veseátültetés#testvérek#szeged

Címlapról ajánljuk