„Lesznek olyan évek, amikor nem fog hó esni” – ilyen jövő vár ránk, ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátásátEgyetlen szűk sávon csúszhatnak le a síelők az ausztriai Filzmoos környékén, a rekordmeleg miatt szinte az összes hó elolvadt, Észak-Macedóniában pedig mintha késő tavasz lenne, úgy fest a táj. A síliftek állnak, a hókotró az út mellett parkol. Az ide látogatók legfeljebb túrázni tudnak, síelni esélyük sincs. A helyiek szerint ez az első év, amikor nem esett hó. A környéket általában november és április között hótakaró borítja. Kovács Erik klímakutató szerint a klímaváltozás hatásait csak akkor mérsékelhetjük, ha csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, főként az üvegházhatású gázokét. Hogyha ez megtörténik, akkor az éghajlati rendszer normalizálódhat, de ez egy hosszú, akár több évtizedes folyamat is lehet.
Fókusz

„Lesznek olyan évek, amikor nem fog hó esni” – ilyen jövő vár ránk, ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. január 5. 19:48

Egyetlen szűk sávon csúszhatnak le a síelők az ausztriai Filzmoos környékén, a rekordmeleg miatt szinte az összes hó elolvadt, Észak-Macedóniában pedig mintha késő tavasz lenne, úgy fest a táj. A síliftek állnak, a hókotró az út mellett parkol. Az ide látogatók legfeljebb túrázni tudnak, síelni esélyük sincs. A helyiek szerint ez az első év, amikor nem esett hó. A környéket általában november és április között hótakaró borítja. Kovács Erik klímakutató szerint a klímaváltozás hatásait csak akkor mérsékelhetjük, ha csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, főként az üvegházhatású gázokét. Hogyha ez megtörténik, akkor az éghajlati rendszer normalizálódhat, de ez egy hosszú, akár több évtizedes folyamat is lehet.

#Fókusz#Videó#klímaváltozás#sípálya##üvegházhatás#gázok#kibocsátás#klímakutató

Címlapról ajánljuk