Fókusz

Nem csak az ár számít – megnéztük, hogy átlagbéreket tekintve melyik uniós országban tankolhatunk a legolcsóbban

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. december 9. 19:10

Csaknem 13 hónap elteltével Magyarországra ismét betört a piacgazdaság az üzemanyagárak tekintetében. A benzin és gázolaj ára felzárkózott az európai szinthez, de vajon hol tankolhatunk a legdrágábban, és hol a legolcsóbban az Európai Unióban? Erről kérdeztünk külföldön élő magyarokat. 

December 6-án megszűnt a hatósági áras üzemanyag árusítása Magyarországon. Kedd éjjel óta ismét piaci áron kell tankolnunk.

Jandó Zoltán, a G7 újságírója azt mondja, az orosz-ukrán háború kitörése után a kőolaj és a feldolgozott termékek, azaz a benzin és a dízel közötti árrés, vagyis a finomítói költségek nőttek nagyon, ez is okozza a jelenlegi, rendkívül magas üzemanyagárakat. Ehhez jönnek még az adók, továbbá a benzinkút haszna.

1 euró 66 cent, azaz nagyjából 683 forint a gázolaj litere, 1,57 euró, azaz 650 forint a 95-ös benzin litere az egyik dél-spanyolországi benzinkúton. A magas benzinárak miatt Madrid néhány hónapja úgy döntött, üzemanyagbónusszal támogatja a tankolókat.

Egy horvátországi benzinkúton, nem sokkal a magyar határ után 11 kuna 59 lipa, azaz kb. 640 forint a dízel litere, és 10 kuna 60 lipa, nagyjából 585 forint a 95-ös benzin litere.

A romániai Varsánd egyik benzinkútján 5 lei 25 baniba, kb. 444 forintba kerül egy liter 95-ös benzin, egy liter dízelért pedig 5 lei 60 banit, azaz nagyjából 474 forintot kérnek. Senki sem szeretett volna interjút adni a Fókusznak, de azt kamerán kívül elmondták: drágának találják az üzemanyagok árait, a környéken 180 ezer forint körül lehet keresni havonta. Más alternatíva errefelé nincs, sokaknak az autó, esetleg a bicikli az egyetlen közlekedési eszköz.

Az üzemanyagok jelenleg mindenhol drágának számítanak Európában, azonban a különbségek akkor érződnek igazán, ha összehasonlítjuk, hogy az adott ország havi nettó átlagbéréből mennyi benzint, vagy gázolajat tudunk vásárolni. 

Az összehasonlításhoz az Eurostat 2021-es adatait és a KSH idei jelentését használtuk.

A legtöbbet a luxemburgi átlagbérből vásárolhatunk, benzinből több mint 2400 litert, dízelből 2200 liternél többet. Ausztriában több mint 1800 liter benzinre és több mint 1600 liter gázolajra telik a havi átlagfizetésből. Az olaszból több mint 1100 liter benzint és majdnem 1100 liter gázolajat; a spanyolból majdnem 1070 liter benzint és 1026 liter gázolajat vehetünk. Horvátországban már kevesebbet, mindössze 550 liter benzint és 480 liter gázolajat tudunk venni az átlagbérből, Romániában pedig csak nagyjából 480 liter benzint és 410 liter gázolajat.

külföldi üzemanyagár átlagbér összehasonlítás

A legkevesebb üzemanyagot a bolgár átlagbérért kapnak: alig 450 liter benzinre és 410 liter gázolajra futja belőle.

 A KSH által közölt augusztusi 342 900 forintos magyar nettó átlagbérből alig 535 liter benzint és 490 liter gázolajat vásárolhatunk. 

Ez nagyjából a horvát adatokkal azonos, viszont jóval elmarad a luxemburgi, osztrák, spanyol és olasz lehetőségektől.

Szakértők egyelőre nem számítanak arra, hogy jelentősen csökkenhet az üzemanyagok ára a közeljövőben, sőt a piac februárban újra felborulhat: ekkortól ugyanis az EU megtiltja – néhány kivétel mellett –  a finomított orosz kőolaj behozatalát, továbbá exportálni sem lehet majd az ebből készült termékeket – azaz a Mol sem hozhat be üzemanyagot a pozsonyi finomítójából, és nem adhat el külföldre a százhalombattai létesítményből.

#Fókusz#Videó#benzin#üzemanyag#rtl#átlagbér#üzemanyagár#dízel#benzinár

Címlapról ajánljuk