Fókusz

Luxus egy szál trikóban mászkálni – így spórol a fűtésen Voksán Virág

Maár LauraMaár Laura

2022. november 21. 19:20

Voksán Virág lejjebb tekeri otthonában a fűtést, szerinte luxus lenne idén is egy szál trikóban mászkálni a téli hónapokban.

Voksán Virágék alig egy éve költöztek be új házukba, ahol a felújítás alatt odafigyeltek arra is, hogy a későbbiekben a fűtés költségei is a lehető legalacsonyabbak legyenek, ezért is szigetelték le az otthonukat. Emellett egy korszerű kazánnal és padlófűtéssel készülnek a télre.

„Be lehet állítani külön a hőfokot, szabályozni tudjuk, hogy hány foknál kapcsoljon be és mennyire” – magyarázta.

Virágéknál tavaly 23 fokra volt beállítva a termosztát, idén viszont már egy fokkal hidegebb lesz, és kevesebbet is fognak fűteni.

Tavaly télen elég meleg volt itt bent, egy szál pántos trikóban mászkáltunk, és úgy vagyunk vele, hogy igazából a mostani energiaválságban ez egy kicsit luxus lenne. Így lejjebb vettük 22 fokra

– árulta el.

Ugyanakkor még alacsonyabb hőfokra állíthatják a termosztátot, ha a gázzal átlépnék a rezsicsökkentés kedvezményes összegét. Ha fáznak, inkább melegebben felöltöznek, és ha az sem elég, a klímával rásegítenek a szoba felmelegítésére, tudtuk meg.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint akinek van rá lehetősége, és elbírja az otthona elektromos rendszere, valamint nem zavarja, ha folyamatosan „rájuk fúj a szél”, annak érdemesebb lehet egy hűtő-fűtő klímát beszerelnie.

A fűtő klíma gyakorlatilag olyan, mint a hőszivattyú. Meleg levegőt áramoltat és tartja egy bizonyos beállított hőmérsékleten. Jól programozhatóak is, tehát felhasználóbarátabban kezelhetőek

– fogalmazott.  

Akik pedig inkább a radiátort részesítik előnyben, nem mindegy, hogy mennyire korszerű fűtőtestről van szó.

Ma már ezek az új típusú kondenzációs kazánok igazán korszerűnek mondhatók, sokkal takarékosabban és hatékonyabban használják fel a földgázt. Hogyha ehhez egy megfelelően átalakított központi fűtésrendszer van kialakítva lapradiátorokkal, párhuzamos leosztással, hogy mindenhova egyformán eljusson a hő, akkor az lehet nagyon korszerű

– magyarázta.

Hogy klímával vagy hagyományosan gazdaságosabb fűteni, az sok mindentől függ. Ha több gázt használunk, mint amennyi a kedvezménybe belefér, akkor a hétszeres árat kell fizetni – a 144 köbméter/hó limit után, a kedvezményes 102 forint helyett 747 forintot –, míg ha az áramfogyasztást lépjük túl, akkor körülbelül a kétszeresét, a kedvezményesen 36 forint helyett 70 forint/kWh-t. Így elmondható, hogy kevesebb a veszteségünk, ha a gáz helyett az áramszámla lépi át a kedvezményes árat.

#Fókusz#Videó#Életmód#spórolási tippek#voksán virág#Holoda Attila#fűtés#radiátor#klíma#takarékosság

Címlapról ajánljuk