Fókusz

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. október 21. 20:18

1997 október 27-én indult el az RTL adása, és ezzel új korszak kezdődött a magyar televíziózás történetében. Összesen három műsor van a kezdetek óta képernyőn: a Híradó, az Időjárásjelentés és a Fókusz. A múltidézésre olyan egykori műsorvezetők is visszatértek, mint Ördög Nóra és Stohl András. De a csatorna 25 éves történetéről szóló műsorban Friderikusz Sándor is mesél majd, és azt is megnézheti, hogyan indult el az adás az RTL-en. 

Évek óta nem járt az RTL székházában Stohl András, de a stúdióba vezető utat még mindig jól ismeri.  A színész úgy érezte magát, mintha a múlt héten jött volna be, vagy a nyári szünet után érkezett volna vissza. Ördög Nórát is régi jóbarátként köszöntötték a sminkszobában. 

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre
Ördög Nóra újra az RTL képernyőjén

 

Az RTL korábbi műsorvezetői a csatorna 25 éves születésnapjára tértek vissza a tévészékházba és a jubileumi adás felvételén több régi kollégával összefutottak. 

Az RTL Sztori című két részes műsorban jelenlegi és egykori képernyős sztárok mesélnek az elmúlt 25 év kulisszatitkairól. 

A kezdetek

1997. október 27.-én indult az RTL Klub magyarországi története és elkezdődött a hazai televíziózás új korszaka. Friderikusz Sándor úgy emlékszik, nagyon várta már a kereskedelmi tévéket:

Azt mindig is tudtam, hogy amit én csinálok, legalábbis ami Friderikusz show-t illeti, az inkább egy kereskedelmi tévének a műfaja

– mondta.

A Híradó első adásait még konténerekből épített szerkesztőségből irányították, és a stúdió díszletek is egészen máshogy festettek. Szellő István úgy emlékszik, mindenki tudta, hogy valami teljesen újat hoznak létre és ettől mindenki hihetetlenül izgatott volt.

Erős Antónia 1998-ban csatlakozott az RTL Híradóhoz. Így mesélt erről az időszakról:

Lehetett érezni, hogy ezt egy új fiatal csapata csinálja, tehát nem a megszokott szabályok, manírok mentén folyik majd a munka. Az új dolgok kezdetén mindig jó ott lenni és talán ezért is érzem még mind a mai napig nagyon otthon magam az RTL Híradóban, mert szinte az első perctől csatlakozhattam ehhez a csapathoz. 

 

Összesen három műsor van a kezdetek óta képernyőn az RTL-en. A Híradó, az Időjárásjelentés és a Fókusz.

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre
Kolosi Péter és Holló Márta a Fókusz műsorvezetőiként 

Az elmúlt negyed évszázadban az RTL a Föld összes kontinensén forgatott már. Riportjainkban folyamatosan beszámolunk a világ aktualitásairól, megrázó és felemelő emberi sorsokat mutatunk be és velünk beleshetnek a legfontosabb események kulisszái mögé. Barabás Éva azt mesélte, sok kollégája álma vált valóra a Fókusznak köszönhetően.

Tudok olyanról aki óvodában arról álmodott hogy majd műsorvezető lesz, mint Barabás Évi, és most tényleg műsorvezető a Fókuszban. Tudok olyanról, aki szeretett volna Bud Spencerrel találkozni, és a saját otthonában forgatott vele. Másnak Ennio Morricone zenéjére volt még az esküvője is, és forgathatott a legendás zeneszerzővel

– sorolta.

Az RTL riportere, Kilyén Tamás 20 évesen szerepelt először tévében, akkor Friderikusz Sándor ült a Legyen Ön is milliomos kvízmesteri székében. 

Egyet tudtam biztosan, hogy olyan nem akarok lenni, mint Vágó. És ezzel én nem teszem kritika tárgyává az ő televíziós tevekénységét. Egyszerűen más karakterek vagyunk

– mesélte Friderikusz.

Nagy Ervin több RTL -s produkcióban is szerepelt. Bár legtöbbször a Tanár című sorozat főszereplőjeként látható a képernyőn, de az Álarcos énekes nyomozójaként is sikeres volt és alig várja a következő nagy dobást. A Király című sorozatban az idősebb Jimmyt alakítja, és nagyon nagy reményeket fűz a szerephez.

A nagy visszatérés és próba a Tropicariumban

Ördög Nóra 13 évig dolgozott az RTL-nél. Kezdetben a Reggeli és a Mónika show szerkesztője volt, aztán műsorvezetőként több nagyszabású showműsor házigazdája lett.

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora
Ördög Nóra a Szombat Esti Láz műsorvezetőjeként

Nagyon sok olyan műsorban dolgozhattam, ami iszonyatosan emlékezetes pillanatokat tudott szerezni, nemcsak nekünk, készítőknek, hanem az embereknek is. Akár a Szombat esti láz, ami egy igazi showműsor csillogó ruhákkal, amit tátott szájjal figyeltek otthon a szüleim is. Vagy mondjuk az első X-Faktorok. Vagy a Csillag Születik, aminek a végén mindig van egy népmesei hős

– idézte fel kedvenc pillanatait a tévés.

Sebestyén Balázs először a Balázs show-t vezette az RTL-en, de hogy aztán még mindenben szerepelt, azt szinte lehetetlen felsorolni; valóságshow-k, tehetségkutatók és vetélkedők házigazdája is volt.

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre
Sebestyén Balázs és Vadon Jani a Celeb vagyok, ments ki innen új évadában

Jelenleg Kolumbiában forgatják a Celeb vagyok, ments ki innen! új évadát Vadon Janival, akivel 2008-ban még zárt ajtók mögött volt az első közös műsorvezetése.

János valahogy belekeveredett ebbe a produkcióba. Átvittek minket a Tropicariumba, ahol a Janival egy próbafelvételt kellett csinálnunk. Papagájok meg műdzsungel közepette mondtunk két konfot, hogy a vezetőség egyáltalán el tudja dönteni, hogy most jók vagyunk együtt, vagy nem vagyunk jók együtt. Aztán meglátták a felvételt, és azt mondták oké, legyen

– mesélte Balázs.

Stohl András és Alföldi Róbert a Reggeli műsorvezetőjeként szerzett országos ismertséget. Alföldi nem tud elég hálás lenni az RTL-nek azért, hogy hosszú ideje nem kell érte megdolgoznia, hogy az emberek kíváncsiak legyen arra, amit csinál. 

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre
Stohl András és Alföldi Róbert a Reggeliben

Stohl András így emlékezett vissza arra az időszakra: 

Nagyon jó érzés volt egyszer csak híres embernek lenni. Hazugság lenne azt mondani hogy nem, mert nyilván az ember ezt nagyon élvezte. Aztán persze ennek jöttek árnyoldalai, sok minden jár ezzel. Főleg az ember fiatalon nem tudja kezelni, akkor még nehezebb, de összességében nagyon jó érzés visszagondolni arra az időszakra.

A színész még arra a pillanatra is szívesen emlékszik vissza, amikor gurulva érkezett meg a Csillag Születik élő adásába.

Lilu a Való Világtól egészen a Cápák között sikeréig eleveníti fel karrierje legfontosabb pontjait. 

Leszállt egy UFO a Hősök terén – így indult el 25 évvel ezelőtt az RTL műsora, sztárjainkkal emlékezünk a kezdetekre
Lilu az első élő adását vezeti az RTL-en

Számára az első VV-s adás örök emlék marad:

Az volt az a legfontosabb tévés élményem, tulajdonképpen azon az estén dőlt el hogy én tévézni fogok. Akkor jöttem rá, hogy ezt akarom csinálni, és hogy ez sokkal több, mint zsebpénz-kiegészítés. 

Az RTL Sztori teljes történetét, az elmúlt 25 év legemlékezetesebb pillanatait és szereplőit október 23-án, vasárnap láthatják 20:30-tól.  

 

#Fókusz#Videó#szellő istván#friderikusz sándor#sebestyén balázs#rtl25#barabás éva#ördög nóra#gál petra#alföldi róbert#lilu#stohl andrás#ma

Címlapról ajánljuk