Fókusz

De hogyan spóroljon, akinek két Ferrarija van? – Így védekeznek az infláció és a válság ellen a gazdagok

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. augusztus 26. 20:37

Yvonne Dederick már most elkezdett spórolni az áram- és a gázfogyasztásán, szerinte ilyen időkben amúgy sem szerencsés kérkedni a vagyonnal. Szegedi Fecsó viszont nem tervez drasztikus változásokat az életmódjában, a gyerekein és az ételen egyáltalán nem akar spórolni. Jákob Zoltán maximum abban érzi az áremelkedést, hogy sokkal többet fizet a benzinkúton, amikor megtankolja a Ferrariját. A milliárdosok abban egyetértettek, hogy nehéz időszak jön, azt tanácsolják, aki teheti, forgassa meg a pénzét, takarékoskodjon hónapokra előre, vagy ha egyik sem megy, akkor képezze magát.

A magyar gazdagok között akadnak, akiknek semmi sem drága, még most sem. És persze vannak, akik elővették a spórolós technikáikat. Yvonne Dedericknek az infláció jó ürügy volt  arra, hogy otthon is bevezessen egy-két takarékossági intézkedést, de Balogh Péter, a Cápák között befektetője is jobban megnézi az árakat.

Jákob Zoltán vagyonát 43,2 milliárd forintra becsülik, amivel ő Magyarország 37. leggazdagabb embere. Az egyik kedvenc hobbija a sportkocsizás, a válság ezt is érintette.

Az én sportkocsim egy Ferrari, ami, hogyha egy kicsit odalépek, a 30 litert megeszi. A Ferrari sajnos csak 100-as oktánszámú benzinnel megy, úgyhogy kétszer annyiért tankolok, és ez nem fáj. Egyébként van egy másik megoldás is erre, ha az ember nem a sportautóját használja, hanem a másik autóját. Egy probléma van ezzel, hogy nekem az is egy Ferrari


– mesélte nevetve a milliárdos.

Optimistán tekint a jövőbe, bár azt azért hozzáteszi, hogy már a pandémia is megviselte. Ragaszkodik ahhoz, hogy minden hónapban 10 napra elutazzon nyaralni, amit akkor a beutazási korlátozások miatt nem tehetett meg.

A fényűző életet a fénylő női körmöknek köszönheti. Korábban a Fókusznak megmutatta egymilliárdot érő otthonát.

Ő a megálmodója az egyik közismert kozmetikai márkának. A műkörömbizniszben viszont már jobban megérezte a válságot. 

„Eddig ha felkapcsoltuk a villanyt a gyárban, az havi egymillió, a gáz is milliós tétel volt, most ez ennek a többszöröse lesz. Nemcsak ezek a költségek emelkednek, hanem a bérköltségek is. Ezen felül a dollár 300-ról felment 400-ra néhány hónap alatt, és mivel mi dollárban szerezzük be a dolgainkat, ez önmagában 30 százalékkal növelte a beszerezési árakat, amit nem is tudtunk átterhelni fogyasztókra” – magyarázta.

Yvonne Dederick azt mondja, bár az ő pénztárcáján valószínűleg kevésbé érződik a mostani helyzet, jobban megnézi, hogy mire költ, és mennyit fogyaszt. Az üzletasszony sosem kérkedik a vagyonával. Most pláne nem teszi – szerinte nem illik. Ezt látta Amerikában a 2008-as gazdasági világválság idején. 

Akkoriban ciki volt céges bulikat tartani, akik elmentek vásárolni a luxusboltokba, azok eldugták a márkás Gucci táskákat, és betették valami vacak szatyorba. Egyrészt az ember érzi a társadalmi feszültséget, és fél attól, hogy valaki akár rátámad az utcán, de ettől függetlenül is ízléstelen dolog ilyenkor kérkedni a vagyonnal


–  véli az üzletasszony.

Szegedi Fecsó párja, Bea zenei törekvéseibe pumpált pénzt. A rappernő elsősorban vállalkozó, így erre a projektre is befektetésként tekint, amiből idővel visszacsorog némi pénz a zsebébe. Hogy kipihenjék a kemény munka fáradalmait, kiruccantak néhány hétre Spanyolországba. Azt mondja, már ott is érzik a drágulást, kicsit összébb is húzták a nadrágszíjat. De leginkább csak azért, mert külföldön valahogy nincs igényük a villogásra. 

A Cápák között egyik befektetője, Balogh Péter több mint 40 vállalkozásba invesztált már, így lényegében bármennyi pénzt elkölthet bármire, de őt is aggodalommal töltik el a történések. Azt mondja, nyugtalanító mértéket kezd ölteni, hogy ennyire rohamosan drágul minden. Szerinte bár a hivatalos adatok 10 százalék körüli inflációról beszélnek, a középosztályt vagy a felső osztályt érintő valós infláció inkább 25-30 százalék körül jár, és rohamtempóban romlik a pénz értéke. Azt mondja:

Ebből csak előre tudunk menekülni, azaz több pénzt kell keressünk ahhoz, hogy mindent meg tudjunk fizetni, és tudjuk tartani az életszínvonalunkat. Persze ez nem mindig olyan egyszerű. 


Ezért, aki megteheti, spórolás helyett befektet. Így tesz Fecsó és Jákob Zoli is. Mindketten az ingatlanpiacon vetnék meg jobban a lábukat. 

Yvonne úgy fogalmaz, a társadalmi felelősségvállalás szintjén kellene elkezdenie mindenkinek spórolni, sorstársként kellene viselkednünk ebben a helyzetben. Ételt sosem dob ki, a víz- és áramfogyasztásra mindig is odafigyelt, de most újabb lépéseket eszközölt otthonában: egy törölközőt használ, és hanyagolja a szárítógépet is, inkább kiteregeti a mosott ruhákat.

„Öntözhettem volna hullára a füvemet, de visszafogtam az öntözést, mert aszály van. Ki is égett a füvem, de kiégett másoknak is a füve, majd jövő tavasszal rendbe tesszük" – mondta.

Fecsó ilyen drasztikus változtatásokra még csak nem is gondol. Mint mondja, az ételeken és a gyerekeken sosem szeretne spórolni. Kint is a legjobb nyári iskolákba, játszóházakba és éttermekbe járnak. És itthon sem kell majd lemondaniuk semmiről – kizártnak tartja, hogy takarékoskodnának bármin is. Inkább a közhangulattól tart. 

Mindenki sokkal idegesebb, sokkal stresszesebb, mivel kiszámíthatatlanabb lett az élet. Kiszámíthatatlanak a költségek, kiszámíthatatlan az, hogy az ember, hogy fog megélni egyik hónapról a másikra. Az üzleti életben is nehezebb lesz érvényesülni, pont emiatt. 


– mondta Fecsó, aki szerint több ilyen nehéz korszak volt már a történelem során, reméli, hogy ezen is gyorsan túl leszünk.

A tehetős hírességek azt tanácsolják, hogy aki nem tudja megforgatni a pénzét, de van némi összeg a számláján, az tartalékoljon. Legalább 3-4, de inkább 6 hónapra. Akinek még ennyi sincs, az tanuljon, képezze magát. Ez mindig hasznos és jövedelmező lehet – ők is így jutottak odáig, ahol most vannak. Hogy bármit is hoz a jövő, a luxusról valószínűleg nekik sosem kell lemondaniuk. 

#Fókusz#Videó#milliárdosok#spórolás#balogh péter#yvonne dederick#rtl#jákob zoltán#szegedi fecsó#spórolási tippek

Címlapról ajánljuk