Fókusz

A klímaváltozással halálos kórokat terjesztő szúnyogok is megjelenhetnek hazánkban

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. augusztus 15. 20:26

Koreai-, ázsiai bozót-, vagy tigrisszúnyog – egyre változatosabb és egyre veszélyesebb szúnyogok bukkannak fel Magyarországon. Az oka a klímaváltozás. De hogyan védekezhetünk?

Néhány évvel ezelőtt nagyjából 50 féle őshonos csípős szúnyogot tartottak számon Magyarországon, azóta azonban egyre több olyan faj jelent meg nálunk, amikkel korábban nem volt dolgunk. Ilyenek például a koreai-, az ázsiai bozót-, és tigrisszúnyogok, amik ráadásul különböző betegségeket is terjeszthetnek.

Dr. Szlávik János infektológus azt mondja, egyes feltételezések szerint

2030-ra Magyarországon is jelen lesz az Aedes albopictus nevű szúnyog, amely képes a sárgalázat, a dengilázat, a chikungunya-lázat, és a zika-fertőzést is terjeszteni.

Magyarországon a legsúlyosabb betegség, melyet szúnyogok terjesztenek, a nyugat-nílusi láz – erről elsősorban a culex, másnéven dalos szúnyogok tehetnek.

A vírus az 50-es évek óta bizonyítottan jelen van Magyarországon és Európában is. Már honosnak tekinthető, évről-évre okoz megbetegedést. Csakhogy egyre többet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 2014-ben tízen fertőződtek meg nyugat-nílusi lázzal, 2017-ben 23-an, 2018-ban pedig már 225 esetet jelentettek. Abban az évben egy 88 éves hajdúszoboszlói férfi is a nyugat-nílusi láz áldozata lehetett. Az idős férfit a vírust terjesztő szúnyog valószínűleg locsolás közben, a kertben csípte meg. 

A nyugat-nílusi láz fertőzése az esetek döntő többségében tünetmentes. Kevesebb mint 1 százaléknál érzékelnek kiütést, lázat, és ezeknek az eseteknek is csak töredéke megy tovább idegrendszeri manifesztáció felé

– mondja Kemenesi Gábor biológus, víruskutató. 

Idén Olaszországban, Görögországban, Szlovákiában és Szerbiában is regisztráltak már megbetegedéseket. A szerbeknél eddig 23 ember fertőződött meg, 1 pedig belehalt a nyugat-nílusi lázba.

A számunkra eddig ismeretlen szúnyogok megjelenésének legfőbb oka a klímaváltozás, ami miatt más típusú fajok is elszaporodhatnak a jövőben. Például a hyalomma kullancsok, aminek csípése a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Mivel a súlyos agyvelőgyulladást okozó fertőzés ellen nincs védőoltás, ezért a megelőzésre kell koncentrálni – de ez igaz más típusú szúnyogok esetében is. Nemzetközi szinten a malária okozza a legtöbb halálesetet, évente közel félmillió ember hal bele a fertőzésbe. A vérszívók rendszeres irtásának köszönhetően nálunk a 60-as években megszűnt a betegség. Ezért, hogyha olyan területre utazunk, ahol a malária előfordul, védekezzünk gyógyszeresen – figyelmeztet Szlávik János.

A több mint 50 szúnyogfaj elenyésző része pályázik csak a vérünkre, vannak, amik madarakat, kétéltűeket vagy éppen hüllőket üldöznek. Figyelni kell tehát a védekezésre, és mielőbb nézzük át a szúnyogháló és -irtószer készletünket.

#Fókusz#Videó#szúnyog#fertőzés#láz#betegség#klímaváltozás#kullancs

Címlapról ajánljuk