Fókusz

„Azt mondta, hogy ha nem szedem össze magam, akkor ott az ajtó” – férfiak is szenvedhetnek szülés utáni depresszióban, sztárapukák meséltek

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. augusztus 2. 21:07

Egy család életében a legszebb időszak talán az, amikor gyermekkel bővül. Az új jövevény érkezésének azonban nem mindenki tud felhőtlenül örülni. A szülés utáni depresszió a férfiakat is érintheti. A Fókusznak Lotfi Begi és Lukács Miki mesélt arról az időszakról, amikor fenekestől felfordult a család élete.

„Amikor megszülettek az ikrek, egyik napról a másikra úgy éreztem, hogy nincs erőm az élethez, nincs erőm felkelni, nem tudom elindítani a napomat, nem tudom csinálni a megszokott napi teendőimet, ez a klasszikus eset, hogy ki se kelek az ágyból” – kezdte Lotfi Begi, háromgyerekes apa. Rajongásig szereti őket, ám amikor öt évvel ezelőtt nagyobbik gyereke, Zazi mellé egyszerre két babát hozott a gólya, addig ismeretlen érzésekkel kellett megküzdenie.

„Amikor megtudtuk, hogy Réka ikrekkel várandós, az már egy hullámvasút volt. Egyik nap úgy éreztem, hogy de jó, mert milyen izgalmas, hogy egyszerre két gyerek, és ikrek, és egymásnak ott lesznek, aztán volt olyan nap, amikor inkább a félelmeim és a szorongás lett az erősebb érzés bennem, mert azért egyszerre két gyerek érkezése minden szempontból embert próbáló feladat” – idézte fel az akkori érzéseit. 

Lotfi Begi nem tagadja: szülés utáni depresszióban szenvedett éveken át.

Végül a felesége segített neki talpra állni. Azt mondja, életük csak lassan, fokozatosan tért vissza a normál kerékvágásba. 

Nem nagyon vertük ezt nagydobra, nyilván a Réka látta ezt a dolgot, és egyébként nagyon erősen és kitartóan támogatott ebben. Szerintem várta azt, hogy átfordulok, és majd megoldódik ez a helyzet. De aztán végül úgy tudtunk ebből kijönni, hogy ultimátumot adott. Tehát mondta, hogy ha nem szedem össze magam, akkor ott az ajtó. És igazából ez volt az a pont, ez volt az a mondat, ami felébresztette bennem azt, hogy jó, nincs más választás, össze kell kapnom magamat

– osztotta meg Lotfi Begi.

Lukács Miki arról beszélt, hogy az ő érzései ugyan nem fajultak depresszióig, de kihívások bőven akadtak. „Én igyekeztem túllendülni gyorsan ezeken a furcsa jelenségeken, amiket addig még nem tapasztaltunk, hiszen még nem volt gyermekünk, de azért billegett a dolog, hogy néha két pohár bort igyak meg este vagy három pohár bort, esetleg elmenjek még egy fél órát futni, vagy a kutyákkal fél órát, hogy picit a feszültséget egy fél órával hosszabbra nyúló sétával levezessem” – mondta.

Peller Anna, a Reggeli műsorvezetőjének férje szerint nagy felelősség, ezzel együtt pedig nagy stressz is jár az első gyerek születésével.  „Nagyon vártuk Annabellát, és amikor megszületett, kénytelen voltam elhagyni az otthont néhány nap után, mert hogy dolgoztam. Anna volt itthon egy esztendőn keresztül Annabellával, és rossz érzés volt az, hogy nem tudom, mi történik velük. Természetesen folyamatosan kapcsolatban voltunk, mindig kérdeztem, hogy most éppen most hogy érzi magát Anna. Féltem attól, hogy szülés utáni depressziója lesz, de neki nem lett” – magyarázta.

Én viszont egyre rosszabbul éreztem magam a munkahelyemen, mert egyrészt hiányoztak, másrészt pedig nem tudtam, hogy mi történik velük itthon. Segíteni szerettem volna, de ugyanakkor meg a családot fenn kellett tartani, és ez nálam is stresszel járt. Ha nem is lettem ugyan depressziós Annabella születése után, de éreztem a hiányát annak, hogy folyamatosan velük legyek

– mesélte Lukács Miki.

A Fókusz által megkérdezett pszichológus szerint az apáknál is jelentkezhet a szülés utáni depresszió. Többek között szorongással, pánikszerű viselkedéssel, rohamokkal járhat, valamint szédüléssel, szívproblémákkal, és magas vérnyomás is kialakulhat.

#Fókusz#Bulvár#lotfi begi#lukács miki#pszichológus#apák#szülés#gyerekek#születés#depresszió

Címlapról ajánljuk