Fókusz

„Egyetlen hely volt, ahol otthon érezte magát, a futballpálya” – Törőcsik András testvére mesélt a legendás futballistáról

Forgó ViktorForgó Viktor

2022. július 11. 20:34

Törőcsik András az volt a magyaroknak, mint ami az argentinoknak Diego Maradona. Sőt sokan azt mondják, hogyha abban az időben engedték volna, hogy külföldre igazoljon, túlszárnyalta volna még az isteni Diegót is. Azon kevés labdarúgók egyike volt, akiért klubhovatartozástól függetlenül szinte mindenki rajongott. Igazi csillag volt a pályán és azon kívül is.

Törőcsik András testvérét, Évát telefonon értük utol, éppen a Balatonnál pihen az unokáival. Ő volt a biztos pont Törő életében, minden héten kétszer meglátogatta beteg testvérét.

A fia is, a felesége is és én is megrendülten búcsúztunk el tőle, de be tudtunk még menni hozzá. Nekem ő volt az egyszem testvérem, nekem nem Törőcsik András sportoló volt, hanem a testvérem, az életem része


– mondta a Fókusznak.

Elmondása szerint betegsége és zárkózottsága miatt az utóbbi időben már nem igazán lehetett vele kommunikálni, de azt mindig szóvá tette, ha Éva valamiért nem tudta meglátogatni őt.

A Fókusznak arról is beszélt, hogy testvérének korántsem voltak olyan anyagi lehetőségei, mint egy mai futballistának:

Az Argentin vb időszakában ő még a szüleinkkel együtt egy 50 négyzetméteres lakásban a nagyapámmal együtt lakott. Más világ volt akkor, de ő amúgy is visszahúzódó alkat volt, nem igazán szerette, hogyha róla szólnak a történetek, a magánéletét inkább szerette volna megtartani. Egyetlen egy hely volt, ahol nagyon otthon érezte magát és ki tudott bontakozni, az a futballpálya.


Táncolj Törő! – még ma is sokaknak ismerősen cseng a hetvenes-nyolcvanas évek lelátóinak rigmusa. Törőcsik Andrást az Újpesti Dózsa 45-szörös válogatott labdarúgóját biztatták így annak idején, mert úgy cselezett és mozgott a pályán, mintha csak táncolt volna.

Valaki elkezdte, és abban a pillanatban az egész stadion bekapcsolódott. Nem kellett, hogy ő rúgjon 4-5 gólt, megvoltak a mozdulatai, az már úgy szórakoztatta a közönséget, hogy mindent feledtetett a szurkolókkal


– így emlékezik vissza rá egyik legjobb barátja, Kovács Zoltán. Ő is gyakran mellette volt és segítette, amiben csak lehetett. Amikor Törőnek arra volt szüksége, kiállítást és gyűjtést is szervezett a tiszteletére.

A futballista az elmúlt 8-9 évét már kórházban töltötte. Ezalatt két agyműtétje is volt, mindkét alkalommal elesett és beverte a fejét. A második beavatkozás után hetekig kómában is feküdt.

67 éves korában, szombaton hunyt el tüdőgyulladásban a Honvédkórházban. Az újpesti szurkolók és a magyar fociszeretők hétfő este 20 órától gyertyagyújtással emlékeznek Törőre a Szusza Ferenc Stadion főbejáratánál, ahol talán utoljára csendül majd fel a felejthetetlen rigmus: Táncolj Törő!

#Fókusz#Belföld#Sport#törőcsik andrás#futball#csillag#elhunyt#tüdőgyulladás#testvér#emlékezés

Címlapról ajánljuk