Fókusz

„Jónak jó, csak ha nagyon sokat szívunk belőle, akkor szédülni kezdünk” – van európai ország, ahol legális a tinikre veszélyes Elf Bar

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. június 29. 6:20

Nem tudni, mi van benne, de azt igen, hogy a fiatalok körében hódít, és rosszul lehet lenni tőle. Az Elf Bart az Európai Unióban betiltották, és Magyarországon is visszaszorulni látszik a kínálat, az Egyesült Királyságban azonban a dohányzás olcsó és legális alternatívája.

Június elején rejtett kamerával eredt az illegális Elf Bar nyomába az RTL Híradó, a Deák téren találtak is forgatni valót: pillanatok alatt találtak az utcán olyat, aki árulta az eldobható ízesített elektromos cigarettát.

A Fókusz úgy találta, hogy bár nyár elején szinte a város bármely pontján lehetett utcai árusoktól Elf Bart venni, most, néhány hét elteltével fél óra várakozás után sem találtak senkit, akitől vásárolhattak volna az utcán. 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal ugyanis azóta akcióba lépett – lefoglalt egy 17 ezer darabos, Kínából érkező szállítmányt, a tulajdonost pedig letartóztatták. Átfogó, összehangolt akcióban keresik országszerte az árusokat, a Fókuszt azonban nem tájékoztatták arról, hogy állnak az Elf Bar elleni műveletek, mivel folyamatban lévő ügyekről van szó.

Külföldön is elérhető?

A Spanyolországban élő Dankó Tamás azt mondta, bár ott sokan leszoktak már a rendes cigiről, és igyekeznek alternatív megoldást keresni, az Elf Bar-őrület náluk nem indult útjára. Eddig csak magyaroktól hallott erről a termékről. Az elektromos cigaretta létezik, rengeteg ilyen szakbolt található Spanyolországban, de Elf Bar néven nem elterjedt. „Én úgy tudom, hogy ez nem is legális Európában” – tette hozzá Tamás.

Ezt mondta a Tirolban élő Nagyné Hende Orsi is. Amíg a magyar hírekben nem látta, nem is tudott az Elf Barról. Innsbruckban nem látta nyomát, de el tudja képzelni, hogy Bécsben felkapott. „Neten 1-2 helyen kérdezgetik páran, hogy hol lehet kapni, de nem nagyon népszerű.”

Azért vettem, mert menő

Hiába illegális, Magyarországon rövid idő alatt nagyon népszerűvé vált. A „dohányzás új generációjaként” emlegették, de a mai napig nem tudják pontosan, mi is van benne, és milyen egészségügyi hatásokkal kell számolni.

Zacher Gábor toxikológus, aki korábban azt mondta, „ez egy új járvány”, úgy fogalmazott: 

én azt tartom nagyon komoly veszélynek, hogy az a mondatot, amit régen mondtunk a dohányos fiataloknak – hogy ha dohányzol, büdös leszel – eldobhatjuk a sutba.

 

A tinik körében az Elf Bart éppen a sokféle és finom ízek teszik igazán vonzóvá. A Fókusznak nemrég egy vidéki faluban élő 14 éves kislány adott interjút, aki már használta a terméket. Az arcát nem vállalta.

Mondjuk én is azért vettem, mert menő. Csak azért, hogy legyen, nem azért, hogy szívjam. Jónak jó, csak ha nagyon sokat szívunk belőle egy nap, akkor szédülni kezdünk. Volt, amikor én majdnem összeestem.

Mi az Elf Bar?

Az Elf Bar egy – egyelőre ismeretlen eredetű – folyadékkal feltöltött, akkumulátorral működő eszköz. Ráadásul eldobható, így nemcsak az egészséget károsítja, hanem a környezetet is. Szakemberek szerint egy 600 szívásra elegendő, 5%-os nikotintartalmú készülék 14 doboz cigarettának felel meg.

A nikotintartalmú Elf Bar fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, valamint az illóolaj mennyisége miatt akár vérköpést is eredményezhet. Súlyosabb esetben mérgezés is előfordulhat.

Zacher Gábor szerint a termékről nem tudunk még semmit. A 15-16 éve megjelent e-cigarettákról már tudni lehet, hogy okoznak egy úgynevezett evali nevű szindrómát. Az e cigaretta okozta tüdősérülést a benne lévő illatanyagok, aromaanyagok, polietilén és akár az egyéb növényi glicerinek váltják ki – magyarázta.

Az Elf Bar forgalmazása és birtoklása az Európai Unió területén illegális. Aki Magyarországon Elf Barral kereskedik, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal számolhat.

Londonban legális

Amióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, az egységes törvények már nem vonatkoznak a szigetországra. Így fordulhat elő, hogy a dohánytermékek esetében is más szabályokat követnek.

Londonban különböző ízű, színű és formájú Elf barok sorakoznak a polcokon a padlótól a plafonig, a termék is legális, az egyetlen feltétel, hogy csak 18 éven fölüliek vehetik meg – mondta egy Angliában élő magyar nő a Fókusznak.

Nagyon népszerűek, egyre több embert látni, aki Elf Bart szív. Legfőképp azért, mert az Elf Bar ára 1500 és 2000 forint között van, míg egy doboz cigaretta ára 5500 és 7000 forint között mozog.

Angliában a legfrissebb adatok szerint hatmillióan dohányoznak, azonban a brit kormány eltökélt célja a „Dohánymentes 2030” projekt megvalósítása.

#Fókusz#Belföld#elf bar#manórúd#illegális#dohányzás#európai unió#egyesült királyság#london

Címlapról ajánljuk