Fókusz

Az ország leggazdagabb tanára Klebelsberg meseszép kúriájában lakik, 10 milliárdos vagyona és 60 darabos autógyűjteménye van, de egy falusi iskolában is tanít

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2022. június 23. 6:57

Füzesi Attila sikeres üzletember, aki Moszkvában gazdagodott meg, vagyona 10,3 milliárd forint. Évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyar listáján, mégis heti kétszer történelmet tanít egy kis faluban általános iskolásoknak. Auschwitzba és Dubajba egyaránt szervezett kirándulást a diákjainak.

Füzesi Attila valószínűleg az ország legmódosabb pedagógusa. 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Attila huszonévesen lett milliárdos, most 53 éves. Egy kis falu általános iskolájában, Fülöpjakabon tanít történelmet a hetedik és nyolcadik osztályosoknak, szerdán és pénteken. 

Boldog vagyok, amikor lejövök ide tanítani, azt szoktam nekik mondani, hogy ugyanúgy élem meg, mintha üzlet lenne, csak nem pénzt keresünk, itt tudást adunk. És minél többet szeretnék átadni abból a sikerből, amit elértem.

Felmerül a kérdés, miért tanít itt egy milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember. A válasz egyrészt egyszerű: Attilának itt van tanyája, egy hatalmas birtok, rengeteg állattal, medencével, gyönyörű házzal, mely egykor Klebesberg Kunó tulajdonában volt, valamint egy hatvan darabos autógyűjteménnyel. 

Azt mondja, városi gyerekként, panelban nőtt fel, mégis itt van a lelke. Húsz évvel ezelőtt vette a birtokot, azóta minden évben fejleszti, hozzáépít valamit.

„Az iskolában nem pénzben mérik a sikert, hanem a gyerekek tudásában” –  Füzesi Attila az ország egyik leggazdagabb embere, aki egy kis faluban tanít történelmet
 

A lehetőséget, hogy tanítson, születésnapjára kapta ajándékba. Attilának eredetileg történelemszakos tanári diplomája van, a Lomonoszov egyetemen végzett, Moszkvában, az utolsó állami ösztöndíjasok egyikeként.

Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot. És a világ egyik legnagyobbja lett, több mint 3 milliós heti példányszáma volt. 

Moszkva összes lakásába eljuttatták az újságot, majd Péterváron is terjeszkedtek. Füzesi négy és fél évvel később eladta a vállalkozást – ez a biznisz alapozta meg az óriási vagyont. 

Majd Attila másba fogott: kávézóláncot indított Moszkvában Esterházy néven – ahová elmondása szerint egyszer egy Esterházy herceg is ellátogatott, mégpedig Ladával. Később alumíniumöntödéje is volt, amivel, mint mondja, nagyot bukott, de volt exporttanácsadó cége is. Jelenleg pedig lakásokat épít, és persze tanít. 

Az üzletember azt mondja, neki a siker a lényeg. 

Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában.

A tanítást tavaly kezdte, ez a második tanéve. Segít egyes tanárok megfizetésében, pályáztak iskolabuszra is. A költségek felét Attila állta, ezen kívül pedig utazásokat is szervez a gyerekeknek. 

Azt mondja, ez egy nagyon pici iskola, ahol lehet és kell is segíteni.

Nekem nagyon nagy küldetéstudatom van abban, hogy a gyerekeket valami olyanra tanítsuk meg, ami itt egyébként sokkal nehezebben menne.

Ilyen például az angol nyelv is, aminek elsajátítását Attila egy alapítványon keresztül teszi gördülékenyebbé, a gyerekeket most már angol anyanyelvű tanárok oktatják.

Attila minden történelemóráján mutat egy 15-20 perces videót, hogy ne legyen túlságosan száraz a tanóra, és ő a gyerekek véleményére is kíváncsi.

Mindig kérdezem a gyereket, nekem fontos, hogy elmondják a véleményüket. Lehet, hogy ez a vélemény nem egyezik az én véleményemmel, de arra akarom ösztönözni őket, hogy gondolkodjanak.

Tavaly és idén is elvitte a nyolcadikosokat Auschwitzba, hogy a gyerekek ne csak olvassanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról. De idén volt egy másik utazási lehetőség, tanmenettől függetlenül: Dubajba hirdetett utat Attila.

„Az iskolában nem pénzben mérik a sikert, hanem a gyerekek tudásában” –  Füzesi Attila az ország egyik leggazdagabb embere, aki egy kis faluban tanít történelmet
 

A diákok az útra motivációs levéllel pályázhattak, amiben azt kellett megfogalmazniuk, hogyan látják magukat a jövőben, és Dubajról is kellett írniuk. Az utazás minden fillérét Attila állta. 

Bíborka, Barbara és Pali nyerték meg a lehetőséget. A gyerekek közül ketten sosem jártak még külföldön, és egyikük sem utazott még repülővel. Sok fotót és videót készítettek a kalandról, mindegyikük azt mondta, életük legnagyobb élménye volt.

Attila szerint ez az utazás arra is motiválja a diákokat, hogy tanuljanak nyelveket, ez alapvetés volt hat saját gyermekénél is. Az üzletember a saját tanyájára is meghívja a gyerekeket, gyakran szervez filmklubot, ahol olyan filmeket vetít, amelyek a tananyaghoz kapcsolódnak. 

A Fókusz stábjának a két hatalmas hangárban álló, hatvan darabos szocialista autógyűjteményét is megmutatta.

„Az iskolában nem pénzben mérik a sikert, hanem a gyerekek tudásában” –  Füzesi Attila az ország egyik leggazdagabb embere, aki egy kis faluban tanít történelmet
 

A 40. születésnapjára kapta az első kocsit, onnantól nem volt megállás, gyűjteni kezdte őket. Volt itt Volga, Lada, Trabantok és egy korabeli mentőautó is. Attila nagyon nagy becsben tartja a veterán járgányokat, még a felesége sem vezetheti őket. Rajta kívül csupán az autószerelőjének adja oda a kulcsokat. 

„Az iskolában nem pénzben mérik a sikert, hanem a gyerekek tudásában” –  Füzesi Attila az ország egyik leggazdagabb embere, aki egy kis faluban tanít történelmet
 

Attilának mindene megvan. Tehetős, van családja, barátai, gyönyörű környezetben él, és a hobbijaira is tud költeni. De mint mondja, ez az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét. 

#Fókusz#Belföld#tanár#füzesi attila#leggazdagabb magyar#rtl

Címlapról ajánljuk