Fókusz

Három napot jósoltak Karesznak, most 38 éves, és az élteti, hogy másokon segítsen

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. június 6. 19:10

Karesznak bármelyik pillanatban, akár a legkisebb mozdulattól is eltörhet bármelyik csontja, mintha üvegből volna. Születése után először három napot jósoltak neki. Most 38 éves, és azt mondja, mindent a családja szeretetének és gondoskodásának köszönhet. Rendszergazdaként dolgozik otthoni irodájában, de alapítványt is vezet és emlékdíjat is létrehozott olyan szülőknek, akik nappal és éjjel is beteg gyermeküket gondozzák.

Akár egy köhögéstől vagy tüsszentéstől is eltörhet bármelyik csontja. Az orvosok nem értik, hogy lehet még életben. És az az élet, amit Karesz él, szerinte úgy kerek, ahogyan van, még akkor is, ha sok nehézséggel kell megküzdenie. Édesapja nélkül a székéből még az ágyra sem tudna átülni, de mosolyog, dolgozik, mint bárki más, és ami leginkább élteti: segít másokon.

Problémamentes terhesség után törött lábakkal jött világra. Az orvosok hamar megállapították, hogy a csontanyagcsere súlyos zavarával született, ami a szervekre is kihat. A csonttörés nála mindennapos. Olyan a teste, mintha üvegből lenne. A betegség legsúlyosabb fokozatát állapították meg nála, ami az élettel összeegyeztethetetlen – legalábbis papíron. 

A szüleimet semmi jóval nem kecsegtették. Kezdetben jósoltak 3 napot, 3 hetet, 3 évet, és így tovább. Hál' Istennek, most már 38 évet betöltöttem, de ebben nagyon-nagyon sok munkája van a családomnak, a szüleimnek. Hogy én itt vagyok. 

 

Mesélte Karesz, aki a nap nagy részét a bázison tölti. Ő csak így nevezi a lakás pici szegletét, ahol csak úgy füstöl az ujjai alatt a billentyűzet. Rendszergazdaként dolgozik távmunkában.

A speciálisan neki készített, elektromos kerekesszékkel a lakásban könnyedén elboldogul. 2011-ben forgattunk vele, amikor egy úgynevezett lépcsőjáró liftre gyűjtöttek neki, mert szülei megbetegedtek, és már nem tudták őt levinni a lépcsőn. A lift ára nagyon gyorsan összegyűlt, amiből fel is tudták szerelni a készüléket. Ekkor változott meg Karesz élete.  

Akkor kezdett jótékonykodni. Idővel létrehozta saját alapítványát is, a Tégy jót!. Mint mondja, az ő élethelyzete sem egyszerű, de vannak családok, akik sokkal nagyobb bajban vannak, mint ő.

Eddig több mint 107 millió forint gyűlt össze az elmúlt 10 év alatt. Gyűjtünk külföldön végzett műtétekre, gyógyászati segédeszközökre, fejlesztőházban végzett terápiákra, mindenre, ami a fogyatékos gyermeknek az életkörülményeit, életminőségét, vagy akár a családjáét is javítja ilyenformán.

Édesanyja, Ágnes három éve hunyt el, az ő emlékére hozta létre az Angyalom Emlékdíjat is, mellyel olyan szülőket ismernek el, akik beteg gyermeküket éjt-nappallá téve gondozzák.

Halála után édesapjával kettecskén élik életüket. Károly bácsi mos, főz, takarít, és mindenben ellátja fiát. 

Karesz most az alapítvány berkein belül egy zenei stúdiót szeretne létrehozni. A befolyt jogdíjakból a rászorulókat segítenék. Emellett egy divatmárka ötlete is megfogalmazódott a fejében, hogy sérült társai is csinosan öltözködhessenek. Tervei, céljai, álmai vannak tehát bőven. Nem túlzás, ha azt mondjuk: erre tette fel az életét. Azt mondja, őt az élteti, ha másokon segíthet.

 

#Fókusz#ganyi károly#betegség#ápolás#rtl#csontanyagcsere

Címlapról ajánljuk