Fókusz

A gyerekek többsége szörnyű traumát élt át menekülés közben – nekik hozták létre az ukrán iskolát Budapesten

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2022. június 4. 20:00

Három mindenre elszánt, rendkívüli nő, aki létrehozott egy ukrán iskolát Budapesten. Egy ukrán menekült és két amerikai pedagógus, akik a háború miatt találkoztak egymással és életre szóló szövetséget kötöttek. Iskolájukban száz traumát átélt gyerekkel tucatnyi menekült tanár mellett amerikai és magyar pedagógusok foglalkoznak. Ebben az iskolában kicsik és felnőttek mindazt a borzalmat átélték már, amit egyetlen embernek sem szabadna. 

Köszönöm. Talán ez az egyetlen szó, amit magyarul tudnak, de ez tisztán, a szívük legmélyéről szól. Hálásak nagyon, hogy itt lehetnek, és nemcsak azért, mert fedél van a fejük felett, enni kapnak, hanem mert biztonságban vannak.

Egy vadonatúj, de ideiglenes életet kezdhettek csupa olyan elfoglaltsággal, amit el sem tudtak akkoriban képzelni, amikor menekülniük kellett otthonról.

Három rendkívüli nő, akik voltak annyira elszántak, hogy nemcsak kitalálták, de létre is hoztak egy ukrán iskolát. Ráadásul a saját intézményük falain belül, a budapesti Amerikai Nemzetközi Iskolában. 

Egy héttel a háború kirobbanása után fogalmazódott meg az oktatás gondolata, akkor kezdett néhány tanár és szülő ukrán családokon segíteni. Az átélt traumákat szakemberek próbálják feloldani, zenén, rajzon keresztül, illetve az anyanyelvi környezet, hogy ukránul tanulhatnak minden tantárgyat óriási lehetőség számukra. 

A tanárok azt mesélik, a gyerekek nagy része veszélyes körülmények között menekült el, szörnyű traumákat éltek át, amikről inkább nem faggatják őket. Az iskola indításának ötlete azért fogalmazódott meg bennük, mert ha a gyerekek életébe visszatér a normalitás és a napi rutin, az átsegítheti őket az átélt borzalmakon.

#Fókusz#Belföld#iskola#orosz-ukrán háború#menekültek#trauma#amerikai nemzetközi iskola

Címlapról ajánljuk