Fókusz

Gyöngyvér és Győző fürdőruhában mászott hegyet a Himalájában, mindenki elképedve bámulta őket

Forgó ViktorForgó Viktor

2022. április 29. 17:59

A Himaláján, 5360 méteres magasságban túrázott fürdőnadrágban, majd ha már ott járt, csobbant is egyet az 1-2 fokos vízben a jegesfürdőzés szerelmese, Czettele Győző. A kisgatyára vetkőzött hidegtúrázónak és társának, Gyöngyvérnek még a Mount Everest tapasztalt hegymászói is a csodájára jártak. Ők az első magyarok, akik frissítő fürdőt vettek ebben a magasságban. 

A magyar túrázónak nem csak hideg és az oxigénhiány nehezítette a kalandját. A 198 centiméter magas Győző a létező legnagyobb hálózsákba is épphogy belefért, de az 50,5-es lábára már nem talált túrabakancsot, így egy hétköznapi sportcipőben mászott hegyet. És ha ez még nem lett volna elég, egy betegség is hátráltatta.

Győző év elején a 2. Téli Balaton-átúszáson hívta fel magára a figyelmet, amikor 44 és fél percet tempózott az 5 fokos vízben úgy, hogy fél évvel azelőtt még úszni sem tudott.


Vele és a Hidegvíz Törzs tagjaival decemberben, a befagyott veresegyházi tó partján is találkoztunk.

Azt vallják, a fokozatosság nagyon fontos a jegesvizes fürdőzésnél. Ez az elv Győző kalandjaira is jellemző, a jeges tavat a fagyos Balaton, a magyar tengert pedig a Himalája követte. Győzőnek 5644 méterre, a Kala Patthar tetejére sikerült feljutnia. Ahogy tartott felfelé, turistákkal találkozott, akik elképedtek hiányos öltözékén, hiszen amit mi például Magyarországon mínusz egy foknak érzékelünk, az az oxigénhiányos hegyekben mínusz 10-15 foknak felel meg.

Bár sikerrel vette ezt az akadályt is, nem akar itt megállni. Tervei között szerepel a Kilimandzsáró megmászása szintén fürdőnadrágban, de az Antarktisz jégtáblái között is szeretne majd úszkálni.

#Fókusz#Belföld#czettele győző#hidegterápia#mount everest

Címlapról ajánljuk