Fókusz

Sanghajban váltás ruhával és fogkefével jártak az emberek dolgozni, hátha karantén alá kerül a munkahelyük

Czakó JózsefCzakó József

2022. április 4. 19:15

26 millió embert, Sanghaj minden lakóját letesztelik néhány nap alatt. A hatalmas metropolisban 60 ezer körüli jelenleg a fertőzöttek száma, a mai napon 8 ezer új koronavírusos esetet találtak. A tesztelésben önkéntesek is részt vesznek.

Balogh Attila fotós évtizedek óta él Sanghajban. Korábban zseniális fotókon örökítette meg a nagyváros életét, most már hetek óta otthon ül bezárkózva.

Kínában lokális lezárások vannak, ami eddig azt jelentette, hogy egy-egy falut vagy várost zártak le. Sanghajban ez úgy történt, hogy az omikron megjelenésekor egyes épületeket zártak le, mondjuk egy irodaépületben találtak egyetlen fertőzöttet, akkor abban a pillanatban lezárták az egész épületet. És akkor aki ott volt, akkor az ott lakott 4 napig, amíg mindenkit leteszteltek.

Egy idő után mindenki fogkefével és váltás ruhával, fehérneművel járt be dolgozni a munkahelyére. De nem csak az irodaházakra, hanem a lakóépületekre is figyeltek árgus szemekkel. És ahol keresnek, ott találnak is fertőzöttet.

Sanghajban már egész stadionokat és kiállítási csarnokokat is átalakítottak a fertőzöttek fogadására. Az ellátásba a kínai hadsereg is beszáll, katonai orvosokat és egészségügyi szakembereket küldtek annak érdekében, hogy a tervezett 36 óra alatt el lehessen végezni a teljes lakosság tesztelését. Nyomasztó ugyanakkor, hogy aki nem halmozta fel a gyógyszer és élelmiszerkészleteit, az most könnyen kerülhet nehéz helyzetbe. Sanghaj teljes lezárása a tervek szerint április 11-ig tart majd.

#Fókusz#Külföld#koronavírus#sanghaj#26 millió ember#teszt

Címlapról ajánljuk