Fókusz

Drámai képek a szétbombázott ukrán kikötővárosról

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. március 23. 17:55

Tűzszünetet kötöttek Luhanszk megyében és humanitárius folyosókon keresztül próbálják kimenekíteni a civileket. Mariupolban viszont az ukránok szerint továbbra is közel 100 ezer ember rekedt a frontvonalban és az orosz hadsereg már Kijev külvárosait is támadja.

Tengerről indított rakétákat vettek videóra a Krím-félszigeten. Az oroszok már szinte teljesen uralják az Azovi-tenger partját és Mariupolt is körbe vették. A legfrissebb drón felvételek drámai képet mutatnak a szétbombázott kikötőváros jelenlegi állapotáról.

Egy kiszivárgott felvétel szerint az orosz hadseregben is néhol kaotikus állapotok uralkodnak. Egy hanganyag szerint a mikolajivi orosz erőknél komoly ellátási gondok vannak: a katonák fele fagyási sérülésekkel küzd, az egységnek nincsen semmilyen páncélzata, árkokban alszanak és mióta megérkeztek a városba csak céltalanul, egy helyben ücsörögnek.

Oknyomozó újságírók azt állítják: eltűnt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki két hete semmilyen életjelet nem adott magáról, pedig előtte különösen nagy figyelmet fordított a nyilvános szerepléseknek, média megjelenéseknek.

A háborús veszély ellenére a kijevi templomok ugyanúgy működnek és rendszeresen tartanak miséket. Az ukrán-orosz konfliktus egyházpolitikai hátteréről kevesebb szó esik, pedig az ortodox egyház szerepe kulcsfontosságú lehet ebben a kérdésben. Putyin egyik legfőbb bizalmasa és szövetségese Kirill pátriárka, a moszkvai ortodox egyház feje, aki évek óta az orosz elnök ideológiai pásztoraként jelenik meg és fontos tényező az orosz politika nyugatellenes retorikájában.

Becslések szerint az orosz ortodox egyház közel 150 millió hívőt számlál. 2018-ban azonban történelmi jelentőségű esemény volt, amikor a kijevi egyház függetlené vált a moszkvai fennhatóságtól így az orosz egyházközpont elvesztette a befolyását gyülekezeteinek közel egyharmada felett és ez komoly gazdasági, kulturális és politikai veszteség volt.  

Az elmúlt napokban több különböző vallású egyházi vezető és maga Ferenc pápa is kérte a moszkvai Kirillt, hogy ne szítsa tovább a feszültséget és álljon ki a béke mellett.

#Fókusz#Külföld#orosz-ukrán háború#luhanszk#mariupol#kijev#ma

Címlapról ajánljuk