Fókusz

Tudják miért, de nem értik – Magyarországra menekült gyerekek mondták el, mi a háború

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. március 10. 18:10

A háborúról az Ukrajnából ide menekült gyerekek is beszélnek. Hogyan élik meg a kicsik, hogy egyetlen éjszaka alatt megváltozott körülöttük minden, hogy el kellett búcsúzniuk a kisállataiktól, és ott kellett hagyniuk a biztonságot jelentő otthonukat?

Tudják, mi történik ott, ahonnan jöttek. De nem értik. Ezek a gyerekek szüleikkel együtt menekültek el a háború sújtotta Ukrajnából. Többségük egy hete érkezett a Református Szeretetszolgálat átmeneti menedékszállására, hosszú, fárasztó út után. Az egykori iroda kongó falai mostanra gyerekzsivajjal teltek meg. A külső szemlélő nem is gondolná, hogy mosolyuk mögött mindannyian micsoda megpróbáltatásokon mentek, mennek keresztül.  

A gyermekpszichológus szerint a jelenlegi helyzet komoly traumákat okozhat a gyerekeknek. A menekülés, az otthon biztonságának elvesztése erős, meghatározó krízis az életükben.

Poszttraumás stressz, alvászavar, krónikus fájdalom szindróma, szorongásos kórképek, alkoholproblémák vezethetők vissza az ehhez hasonló krízisekre. A Katolikus Karitász munkatársai a határ menti Barabáson egy művelődési házat alakítottak át melegedővé.

A falat rajzok borítják. A gyerekek nemcsak köszönetüket mondják el velük, hanem lelki állapotukról, érzéseikről is sokat elárul, mit vetnek papírra.

#Fókusz#Külföld#ukrajna#menekültek#gyerekek#rtl#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk