Fókusz

Agatha Christie: a krimi királynőjének rejtélyes élete

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2016. október 25. 17:40

Elsőre mindenkinek annyi ugrik be valószínűleg, ha Agatha Christie nevét meghallja, hogy krimi, Poirot vagy Miss Marple. Pedig - egyébként legendásan izgalmas és fordulatos - krimi történetein túl az író nagyon kalandos életet élt. Álnéven szerelmes regényeket is írt és viszonylag kevés szerencséje volt a férfiakkal.

Ki a gyilkos? És vajon mi volt a motiváció? Erre a választ egy csendben kötögető, kardigános hölgy adja meg, aki csak figyel, és összerakja a részleteket. Miss Marple-t Agatha Christie saját nagymamájáról, és annak barátnőiről mintázta meg. És annyira szerette a karaktert, hogy a piperkőc Poirot-val ellentétben, őt nem ölte meg.

 

 

A Guiness Rekordok könyve szerint Shakespeare és a Biblia után Agatha Christie történetei a legsikeresebbek a világon: több, mint két milliárd! példányszámban keltek el könyvei. Agatha Mary Clarissa Miller 1890-ben született egy jómódú angol család harmadik gyermekeként. Rendkívül félénk kislány volt, aki sokat olvasott és már viszonylag korán elkezdett történeteket írni. Az első aztán1920 -ban jelent meg, a Titokzatos styles-i eset címmel, ebben mutatta be Poirot alakját. Agatha Christie évente két regényt adott ki. Az egyiket mindig karácsony előtt, így a Christie for Christmas egy bevett fogalommá vált.

 

 

Agatha fantáziája saját életében is elszabadult, amikor 11 napig eltűnt. Férje, Archibald Christie ugyanis bevallotta neki, hogy megcsalta őt a titkárnőjével. Ezután az írónő egy ismeretlen helyre távozott, az egész ország őt kereste. V Eltűnésének pontos okát senki sem tudja. Egy elmélet szerint idegösszeroppanást kapott, de a legvalószínűbb az, hogy férjét akarta bosszantani, akitől végül elvált.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

#Fókusz#agatha christie#írónő#regény#izgalmas#rtl#Poirot

Címlapról ajánljuk