Fókusz

Törvények, amiket nem tartunk be

török rékatörök réka

2016. június 3. 18:13

Csendháborítás, alkoholfogyasztás közterületen, dohányzás aluljárókban és buszmegállókban vagy éppen a kutyák láncon tartása. Ezek mind-mind olyan törvények, amiket nem tartunk be. Szabályszegők vagyunk, vagy nem ellenőriznek? Ha pedig nem ellenőriznek, miért vannak ilyen törvények?

Vannak olyan helyzetek is, amikor egyáltalán nem számítunk a közteresekre, mert nem is tudjuk, hogy az, amit csinálunk, az éppen tiltott. Ki gondolná ugyanis, hogy a szemetelésért, a tiltott helyen való átkelésért vagy azért, mert megeszünk egy szendvicset egy parkolóban, akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk? A civil szervezetek már videóval kampányolnak az olykor szürreális szabályok ellen, amiket, ha akarunk se nagyon tudunk betartani. Ha viszont valakit elkapnak, mert éppen prizma nélkül közlekedett a biciklijével, és éppen nem tudja befizetni a 150 ezer forintot, akkor akár le is ülheti a börtönben. Naponta több százan ülnek börtönben azért, hogy napi 5 ezer forintot törlesszenek a pénzbüntetésükből.

 

 

Megnéztük a belvárost, az V. és VI. kerületet, ahol valós problémák vannak. A fiatalok isznak, törnek-zúznak, ordítoznak. De őket valamiért nem büntetik meg… Azt az embert viszont igen, aki a parkolóban eszi a szendvicsét, mert éppen nagyon éhes.

A bulinegyed is évek óta okoz folyamatos problémát az ott lakóknak. A problémák gyűrűznek, de megoldhatatlannak látszanak. Hogy miért? Mert egyrészt nincs elég közteres. Minden kerületre 6-7 ember jut, ami nem túl sok. Másrészt pedig senki se tudja igazán, mi a feladata. Sokszor egy-egy terület három hatósághoz is tartozhat, így csak nagyon szélsőséges esetekben büntetnek. Egy valamit vesznek igazán komolyan: a dohányzást.

#Fókusz#törvénysértés#rtl#dohányzás#szabályszegés

Címlapról ajánljuk