Fókusz

Tanítanék: tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2016. március 30. 17:30

Több ezer diák és tanár döntött úgy szerda reggel, hogy részt vesz, a Tanítanék elnevezésű mozgalomban. Ezzel tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. A legtöbben a tananyag mennyiségével és az arra szánt idővel nem értenek egyet. Úgy tudjuk ennek nem mindenhol örültek.

 

A polgári elégedetlenség módszerét vetette be a tanármozgalom, a Tanítanék: 8 és 9 óra között tanárok, diákok és szülők az iskolák előtt demonstráltak. Országszerte közel 250 intézmény csatlakozott az akcióhoz. A Teleki Blanka Gimnázium és igazgatója ikonikus alakja lett a tiltakozásnak. Az épület előtt több százan gyülekeztek, hogy együtt fejezzék ki elégedetlenségüket. Voltak azonban az országban olyan iskolák, ahol az igazgató megtiltotta, hogy a tanulóik véleményt nyilvánítsanak. Például egy budapesti iskola diákjait bezárták egy terembe, más tanulókat intővel fenyegettek.
 
 

Volt, ahol fát ültettek, szemetet szedtek, máshol élőláncot alkottak az iskola körül, és színes krétával rajzoltak az aszfaltra. A miskolci Herman Ottó Gimnázium aktívan és hasznosan töltötte el a lyukasórát. Tüntetett a pécsi Leövey Klára Gimnázium is, ők leginkább a túlzsúfolt tananyagban, a diákok és a tanárok leterheltségében és a magas kötelező óraszámban látják a problémát. A szerdai akciót azért tartotta a Tanítanék mozgalom, mert a kormány március 23-ig nem válaszolt a követeléseikre. Illetve nem ült le velük tárgyalni. Szerintük az általuk felvetett 12 pontnak a bevezetése elengedhetetlen ahhoz, hogy már a jövő tanévben emelkedjen az oktatás színvonala.

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!
#Fókusz#mozgalom#sztrájk#iskola#tanárok#diákok#közoktatás#tüntetés

Címlapról ajánljuk