Fókusz

Mi lett a csodagyerekből?

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2016. március 17. 18:00

Szász Marci huszonnyolc éves fejjel azt mondja ellenségének sem kívánja, amin átment onnantól kezdve, hogy néhány évesen zseninek kiáltották ki. Idővel tehetsége mérhetetlen súllyal nehezedett rá. Ráadásul miután tizenöt évesen egyetemista lett, szinte nap mint nap azzal kellett szembesülnie, hogy nem arra kíváncsiak mit tud, hanem azt kérik rajta számon, amit nem.



Szász Marci 1993-ban, 6 évesen robbant be 195-ös IQ-jával a köztudatba, gyerekzseniként emlegette őt az egész ország. 2 és fél évesen már ismerte a számokat, 3 évesen folyékonyan olvasott, 5 éves korában pedig két hét alatt megtanult írni. Beiratkozott az általános iskolába, ahol két hónap alatt végzett az első osztállyal. Ezért titulálták csodagyereknek.



Marci ma már 28 éves, vezető fejlesztő egy tíz fős csapat élén. Lassan 4 éve él komoly párkapcsolatban. A Szász Marci-effektus szerinte sohasem fog igazán elmúlni, és az emberek ugyanúgy irreális elvárásokat támasztanak vele szembe, ahogyan azt gyerekkorában is tették.



Marci szerint története nem vált sikersztorivá, inkább tipikusan annak a példája, hogyan tud valaki minél többször talpraállni a nehézségek után. Gyerekkorában magával sodorta őt az ár, ma pedig próbálja ennek a pozitív oldalát nézni. De, ha újrakezdené, közel sem biztos, hogy újra az informatikát választaná…

A Fókusz teljes adását visszanézheti az RTL Moston!

#Fókusz#szász marci#zseni#egyetem#startup#tehetség#nehézségek#elvárások

Címlapról ajánljuk