Fókusz

Egy megtört édesanya a családon belüli erőszak ellen

Süle LászlóSüle László

2015. június 29. 18:30

Seres Barbara kisfia, Ádám mindössze fél éves volt, mikor az apja ledobta őt négy emelet magasból, majd saját magával is végzett. A rettenetes tragédiát elszenvedő nő egy hónappal az eset után interjút adott a Fókusznak. Barbara nem a levegőbe beszélt, Ádám első születésnapja előtt egy nappal menetet szervezett Budapest belvárosában, hogy a családon belüli, elsősorban nőket érintő erőszakra hívja fel a figyelmet. Süle László riportja.

Magyarországon minden héten legalább egy nőt megöl a partnere, vagy korábbi párja. Havonta legalább egy gyermek áldozatául esik a családon belüli erőszaknak. A meggyilkolt asszonyoknak több mint a felét a férjük vagy élettársa öli meg. Négy nőből egy szenved el családon belüli bántalmazást életében, legalább egyszer. Minden ötödik nő olyan családban nő fel, ahol az apa verte az anyát. Félelmetes statisztikák egész sora mutatja azt a tehetetlenséget, amit bántalmazott nők tízezrei érezhetnek.

Az egyik súlyos probléma egyébként éppen a téma szőnyeg alá seprése. Hiába a riasztó statisztika, Magyarországon a nők elleni erőszak még mindig inkább magánügy. Vannak ugyan törvényeink, csak éppen nem tartják be őket, vagy maga a jog nem alkalmazza azokat megfelelően. Ezt taglalja részletesen az úgynevezett Isztambuli Egyezmény, melynek ratifikálását a magyar országgyűlés márciusban leszavazta.

Barbara fiának halála is tulajdonképpen a nő ellen irányult: a gyilkos apa a párjának akart ezzel fájdalmat okozni.  Ebben az esetben is levizsgázott a rendszer, a korábban éppen a gyermek ledobásával fenyegetőző férfi ellen távoltartást rendeltek el, csak éppen betartani nem sikerült.
Az aktivisták szerint már az alapoknál el kellene kezdeni a változtatásokat, azaz az iskolában is beszélni kellene a problémáról. A jelzőrendszer élesítése mellett pedig rendkívül fontos lenne a jogalkalmazók, a rendőrök, a bírók, az ügyészek és a gyámügyi előadók képzése is.

#Fókusz#erőszak#seres barbara#aktivista#felvonulás#interjú

Címlapról ajánljuk